Икономика

КОЖОДЕРИ! След билетчето и водата: ЧЕЗ ИСКА БОМБАСТИЧНО ПОСКЪПВАНЕ НА ТОКА С 21%!!!

КОЖОДЕРИ! След билетчето и водата: ЧЕЗ ИСКА БОМБАСТИЧНО ПОСКЪПВАНЕ НА ТОКА С 21%!!!

ток

Увеличение с 21% на дневната тарифа за тока искат от ЧЕЗ. Това стана ясно от публикуваното ценово предложение на дружеството, което обслужва Западна България. Исканото повишение на нощната тарифа пък е с 22%. Според предложението на ЕВН, което обслужва Югозападна България, е необходимо повишение на дневната тарифа с 2,3% и на нощната тарифа с 3,5%. В предложението на ЕНЕРГО-ПРО, чийто клиенти са на територията на Североизточна България, е включено средно увеличение на крайната цената на тока за бита с 2,92%, съобщава Дарик.

Предложенията на ЕРП-тата се разглеждат от КЕВР, като Комисията решава дали да отрази исканията на дружества в цената на тока, дали да има нови цени и какви да са те. Промените започват да действат от 1 юли.

От ЧЕЗ поискаха 21% увеличение на дневната и 22% на нощната тарифи, стана ясно от публикуваното им ценово заявление на страницата на КЕВР. Сред мотивите са необходимите приходи, които да осигурят нормалното функциониране на електроразпределителната мрежа в Западна България и качествената доставка на ел.енергия за половината от страната, обясни Маргарита Насева от ЧЕЗ.

„С това ценово предложение ние се надяваме да бъде коригирано една неизправност, която продължава с години. Това е ощетяването на едни клиенти за сметка на други. Никой бизнес не може да продължи да работи дългосрочно на загуба. Цената, на която ние продаване на битовите клиенти нощната енергия всъщност е много по-ниска от тази, на която купуваме. В момента компаниите ни губят от всеки киловатчас, който продават по нощна тарифа, от непризнаването на разходите ни и от непризнаването на пълния размер на технологичния разход“, заяви Насева.

На сайта на енергийния регулатор не са публикувани ценовите предложения на другите две ЕРП-та. ЕВН, което обслужва територията на Югозападна България, оповести своите предложение с прессъобщение преди месец, като обосновава исканите повишения на дневната тарифа с 2,3% и на нощната тарифа с 3,5% с нужните на дружеството средства за инвестиции в мрежата.

В предложението на ЕНЕРГО-ПРО, чийто клиенти са на територията на Североизточна България е включено средно увеличение на крайната цената на тока за бита с 2,92 %. От дружество допълват, че по-голям дял в промяната има цената на нощната тарифа. Предстои предложенията на ЕРП-тата за цената на тока, както и на други участници по мрежата като НЕК, ЕСО и други, да бъдат разгледани от КЕВР. Окончателното решение ще има ли промяна и каква в цените на тока, енергийният регулатор трябва да вземе в края на юни, а те ще влязат в сила от 1 юли.

Междувременно от ЕВН съобщиха, че клиентите им в Югоизточна България ще получат по две фактури през май или юни. Сметките ще бъдат за различен период и ще са за едномесечно потребление. Причината за това е промяната в сроковете на фактурите.

Петър Костадинов от ЕВН обясни, че така клиентът ще плаща максимално близо до момента на потреблението си, а не както е сега почти месец по-късно. Затова и се налага новият график, който ще влезе през периода май-юни, което означава, че майската фактура ще излезе по-рано за някой, а за други ще е юнската сметка.

От дружеството подчертават, че фактурите отново ще са 12, просто заради промените клиентите им ще получат сметките за два периода в един месец. Избраният период за промяната е когато потреблението е най-ниско, а ако клиент пропусне срока за втората фактура, няма да бъде изключван или да му се начисляват лихви.

Източници: Дарик, Блиц

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024