ЗАБАВНО

Логически задачи и илюзии, които тормозят потребителите в интернет (снимки/видео)

Логически задачи и илюзии, които тормозят потребителите в интернет (снимки/видео)

Почти ежедневно в интернет се появяват главоблъсканици и снимки на предмети, които ловко мамят зрението и озадачават потребителите на глобалната мрежа. Нерядко се стига и до горещи спорове, макар и понякога отговорът на загадката да е съвсем очевиден – просто трябва да си спомним някои основни неща от училище. Ето и малка част от предметите, които смутиха хората в интернет.

Илюзия за превъзходство

Баща в САЩ забелязал, че ако поставиш две части от линията на влак-играчка една до друга, се създава илюзията, че едната част е по-дълга от другата. Американецът публикува видеото с „откритието“ си в „Туитър“, а хиляди души го споделиха.

По-късно самият баща намери отговор на мистерията. Още през 1982 г. психологът Джоузеф Джастроу показал, че тук няма магия: просто долната страна на горната фигура е къса, а горната страна на долната фигура – дълга, което предизвиква илюзията.

Дъвчи банани, яж кокоси

Канадец предложи на приятелите си във „Фейсбук“ да решат детска задача за банани, кокоси и ябълки, която представлява система от уравнения с няколко неизвестни. Целта е да се реши последното уравнение.

На пръв поглед лесна задача….

Тайната всъщност се крие в последния ред – там бананите са с един по-малко, а кокосът е само половин. Това обаче не бе забелязано от мнозина и отговорите на задачката варираха между 14, 15 и 16. Публикацията бе споделена във „Фейсбук“ над 180 хил. пъти и събра 2,7 млн. коментара.

Раздвоение на личността

Фотографката от Швейцария Тицияна Вегари публикува в „Инстаграм“ на пръв поглед обикновена снимка с ефект, без да подозира, че тя ще стане толкова популярна. Вегари снимала момичета до огледални стени, но без да съобщи колко модели е заснела.

А хората в интернет започнали да се чудят – едни твърдят, че момичетата са две, други са сигурни, че те са четири, дори има версия, че са 12 на брой.

Конят в кръга

Ето и тест за периферно зрение. В яркочервен кръг би трябвало да видите очертанията на кон. Повечето наистина го виждат, при това в детайли. Но има и хора, които просто не могат да го забележат.

А друг тест за периферно зрение обикаля интернет пространството вече няколко години. Ако гледате в центъра на изображението можете да забележите как лилавите кръгчета стават зелени едно по едно.

Звуците на животните

Тази логическа задача се решава от деца без затруднение, докато в същото време доста възрастни се озадачават.

Въпрос за 6-годишни деца:

Куче – 3  Крава – 2  Кукувица – 4

Патица – 3  Овца – 2  Свиня – 3  Петел – 8

Магаре – ?

Отговорът е лесен: става въпрос за броя на буквите в звуците, които, както се смята, издават изброените животни (съгласно руския език, бел ред.) – „гав“ („бау“, бел .ред), „му“, „ку-ку“, „кря“, „бе“, „хрю“ („грух“, бел. ред.), „кукареку“ („кукуригу“, бел. ред.). Магарето казва „иа“, затова правилният отговор е „две“. А възрастните отговарят ту шест, ту осем.

Гей или не?

Това е така нареченият финландски армейски тест за хомосексуалност, който може да определи дали даден новобранец е гей или не. Ако в кръг номер 5 човек не може да забележи цифрата 5, то той е латентен хомосексуалист.

Всъщност, този тест е фалшиф. Още през 2009 г. той е бил измислен от блогъра Фриц Моргън, който твърдял, че тестът му е бил изпратен от приятел финландец и приложил към него черно-бяла таблица, на която наистина се виждат всички числа. По този начин Моргън искал да се присмее на всички, които смятат материалите в блоговете за чиста истина, която не подлагат на съмнение. И успял – публикацията му е споделена от огромен брой хора.

Какъв цвят е хапчето?

Този тест възниква след феномена с „какъв цвят е роклята – синя или бяла“. На потребителите бе предложено да познаят в какъв цвят е хапчето на всяка от картинките.

Мненията пак се оказаха различни: едни виждаха сиви хапчета и на двете картинки, други твърдяха, че едното е червено, а другото – синьо.

Всъщност и двете таблетки са сиви, но мозъкът ни ни кара да ги виждаме в друг цвят дори и след като сме научили правилния отговор. И въпреки че на всички бе обяснено, че хапчетата са сиви и журналистите провериха това чрез „Фотошоп“, споровете на тази тема не стихнаха.

Спор за „Адидас“

Една година след синьо/бялата рокля в Tumblr се появи нова задача: момиче публикува горнище от анцуг и попита потребителите какъв цвят е според тях дрехата.

Едни виждат горнището в бяло и синьо, други – в зелено-златисто. А някои смятат, че е черно-кафяво. В допитване на „Лента. ру“ в „Туитър“ 67% отговориха в подкрепа на черно-кафявото. Вероятно и тук става въпрос за оптическа илюзия.

Авторката на снимката след известно време изтри публикацията си, но тя вече бе споделена десетки хиляди пъти.

Източник: FBR.bg

http://www.fbr.bg/read.php?n=56122

ЗАБАВНО

More in ЗАБАВНО

960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
хиалурон

Български шампион по щанги си наду устните с хиалурон: Обществото не ми плаща сметките / СНИМКА

февруари 8, 2024
846fd772869de1b03dfb3b798822bb61

Калина Андролова се гаври с Ваня Григорова и Цветанка Ризова

януари 30, 2024
big_Screen76

Динко се обиди и обяви края с прощално включване

януари 29, 2024
путин-байдън

Руски шегаджии сглобиха видео с Путин и Байдън

декември 7, 2023