Европа

Меркел, Туск и Тимерманс на ключова визита в Турция! За какво ли още ще приклекнат?!

Меркел, Туск и Тимерманс на ключова визита в Турция! За какво ли още ще приклекнат?!

309347900

Германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейският съвет Доналд Туск и зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс ще посетят днес Турция, за да проверят изпълнението на миграционната сделка ЕС-Турция.

Явно Меркел ще се опита да набави жизнено важни за Европа „доказателства“- ще гледа със широко затворени очи и ще удостовери „правилността“ на политиката на целокупния „европейски елит“, „демократичността“ на Ердоган и цялата неоосманска клика в Анкара и няма да забележи десетките хиляди избити кюрди…
Стабилен евроГейски подход…

Тримата ще посетят бежанския лагер в град Газиантеп на границата между южната ни съседка и Сирия.

Миналият месец Брюксел и Анкара се споразумяха Турция да приема обратно всички нелегални мигранти, достигнали или опитващи се да достигнат гръцките острови в Егейско море, а в замяна на това да праща към страните от ЕС регистрирани сирийски бежанци.

Заедно с това европейските ръководители се ангажираха да ускорят преговорите за членство на Турция в ЕС, както и още това лято да облекчат визовия режим за турски граждани. Процесът обаче нещо не върви – затова на няколко пъти и Давутоглу и Ердоган отправиха ултиматуми, че ако не падант мизите през юли, тръгва потокът към Европа.

Обмяната на мигранти започна бавно да се изпълнява този месец, но турският президент Реджеп Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу заплашиха, че изпълнението ще спре, ако ЕС не изпълни своята част от споразумението, особено в частта за безвизовото пътуване.

Същевременно ЕК обеща разгледа въпроса следващия месец, като оцени усилията на Турция по изпълнението на миграционната сделка.

Очаква се европейските лидери днес да се срещнат с бежанци, преди общата им пресконференция с премиерът Давутоглу, която ще бъде последвана от среща при затворени врати.

Много хора в Европа ще наблюдават внимателно дали делегацията ще обърне внимание на погазването на свободата на словото и други човешки права в Турция.

„Свободите ни, включително свободата на изразяване, няма да бъдат обект на политически сделки. Това съобщение трябва да бъде чуто от президента Ердоган”, заяви Туск вчера.

В момента в южната ни съседка текат дела срещу журналисти и хора от академичните кръгове за държавна измяна.

Малко преди сключването на миграционното споразумение турското правителство пое контрола върху най-големият опозиционен вестник в страната.

В последната седмица се разрази друг скандал, който достигна и самата Германия. На местен комик беше потърсена съдебна отговорност от президента Ердоган заради обидна поема по негов адрес. Разследването срещу комика, базирано на рядко използван член от Наказателния кодекс, осъждащ обидите срещу органи и ръководители на чужди страни, беше позволено от кабинета на Меркел.

В петък германския канцлер беше попитана от Чан Дундар, изправения пред съда редактор на вестник „Джумхюриет”, дали отново ще се престори, че в Турция няма репресии.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл” от своя страна поиска от европейските ръководители да не „затварят очите си за поредицата нарушения на човешките права на бежанци в Турция”.

В призива си „Амнести” повториха свои твърдения, че има случаи на застреляни от турски войници мигранти.

Източник: БГНЕС, Епицентър

http://epicenter.bg/article/Merkel-Tusk-i-Timermans-zaminavat-na-klyuchova-vizita-v-Turtsiya/99149/7/50

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024