Политика

Нечувана наглост! Семейство Порожанови контролират активи за близо 1 млрд. лв.

Нечувана наглост! Семейство Порожанови контролират активи за близо 1 млрд. лв.

0829_porojanov

При това – само според данните на една банка. 
Сумата, която е под контрола на Веска и Румен Порожанови, прибрана във влогове във фалиралата КТБ, е точно 835 093 900 лв и 10 стотинки.
Това показват документите, свързани с вложителите в КТБ. Всички тези влогове са свързани с поименни акции на името на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ и неговата съпруга.
Влоговете са свързани с добре познати фирми:
Армар корпорейшън дженерал техникал ко-оперейшън – една от основните фирми за търговия с оръжие и военна техника. Фирмата работи в тясно сътрудничество с производителите на оръжие в България.
Монбат АД – фирма от стратегическо значение. Една от най-бързо развиващите се и стабилни компании, свързани с братя Бобокови. Те пък са сред бизнесмените, които никога не са се оплаквали от властта.
София Булгартабак АД – дори не е нужна да коментираме фирмата, която наскоро предизвика истински трус в държавата.
Трейс груп холд АД – абонираната за магистрали, пътища, метростанции и други държавни поръчки всевластна Трейс холдинг. Близка до властта, известна с това, че печели всеки конкурс за огромни суми, на който се яви.
Химимпорт АД и Централна кооперативна банка АД – и двете собственост на ТИМ, друга непоклатима и недосегаема групировка.
Влоговете на двамата Порожанови – фирмени и лични – са и в лева, и в евро, и в долари. През последната година изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ не е декларирал никакви промени в имущественото си състояние пред Сметната палата. Няма нито продажби на акции, нито дивиденти.
В предишни години някои от гореспоменатите дружества са присъствали в декларациите му, като е отбелязано, че акциите в тях са купени от спестявания от заплати – неговите и на съпругата му. В тазе дикларации фигурират и имена на други дружества, чиито авоари очевидно не са били съхранявани в КТБ – две винарски изби, Елхим Искра – Пазарджик и Албена АД.
Не е ясно и не може да бъде разбрано поради банковата тайна какви суми контролира семейство Порожанови в други български и чуждестранни банки.
Според задължителната декларация в Сметната палата на влог двамата заедно разполагат само с 32 700 лв и 12 855 щатски долара.
Припомняме, че
ЕС глобява България с 500 милиона заради кражбите във фонд Земеделие.  
Самият Румен Порожанов  има дълъг професионален опит в Министерството на финансите. От 1992 до 2009 г. последователно заема експертни длъжности в отдел „Финансиране на специални дейности”; началник на отдел „Финанси, земеделие, търговия и услуги” и директор „Финанси на реалния сектор”. В периода 2009 – 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите.

От март 2011 г. до края на август 2013 г. Румен Порожанов заема поста изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” – РА.

През 2014 г. е избран за министър на финансите в служебното правителство на проф. Георги Близнашки.

На 27 ноември 2014 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие” единодушно избира Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията.
Неговата кариера от 1992 г. е само в държавната администрация.
Сега сравнете предполагаемата му заплата на висш държавен чиновник със сумата във влогове, посочена горе.
Не е нужно да се търсят офшорки чак в Панама. Липсата на контрол позволява кражбите и далаверите да се извършват пред очите ни.

Източник: Bnews

http://www.bnews.bg/article/206618

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024