Коментари

НК е ясен: когато гражданите видят извършващо се престъпление, трябва да го предотвратят!

НК е ясен: когато гражданите видят извършващо се престъпление, трябва да го предотвратят!

Константинов

Ясно трябва да се кажат някои неща, а именно какво гласи съществуващият закон и какви законови промени трябва да се направят. Действително, в законите на България няма понятие „граждански арест”, но чл. 12 от Наказателния кодекс ясно казва, че когато гражданите видят извършващо се престъпление, трябва да се опитат да го предотвратят. Това каза в ефира на сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов във връзка с осъществяваните граждански арести на мигранти.

„Това е категорично казано, но то не е задължение, а право на гражданите”, обясни проф. Константинов. По думите му, законовата разпоредба не е приравнена на задължение, защото не може да се очаква невъоръжен човек да се справи с престъпници. „От една страна я има тази възможност в закона, от друга страна трябва да видим какво казва чл. 279 от Наказателния кодекс, по отношение на преминаването на границата.

Този член има 5 алинеи. Съгласно първите четири, пресичането на границата е престъпление, което се наказва със затвор до 5 години. При рецидив наказанието се вдига, има и дефинирано наказание за каналджийство и т.н. В ал. 5 обаче се казва, че не се наказва преминаването на границата от хора, търсещи убежище. Тук е тънкият момент”, разясни проф. Константинов.

Според него, мигрантите, които влизат в страната ни, имат право на убежище, но трябва веднага да влязат в контакт с властите, а повечето от тях не го правят. „Те търсят канал, който да ги докара до другата граница. Това означава, че те съвършено съзнателно нарушават закона и никакво убежище не търсят в България, те отиват в Германия, тоест те са си престъпници по смисъла на българския наказателен кодекс ”, коментира още проф. Константинов. Той призова държавата да промени законите и да действа твърдо, за да няма нужда от такива самодейни акции по охраната на границата, каквито са гражданските патрули.

Източник: Фокус

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024