Русия

Поклон за Поклонская: С пари от Вашингтон клеветят Родината! Тази няма да я бъде! (видео)

Поклон за Поклонская: С пари от Вашингтон клеветят Родината! Тази няма да я бъде! (видео)

poklonskaya_16

Наказателно дело срещу журналист от кримския филиал на “Радио Свобода“ повдигнаха в Крим. Той е отправял призиви за нарушаване на териториалната цялост на Русия.

Става дума за интернет-проект “Радио Свобода“ – “Крим. Реалности“. В сайта на проекта бе публикуван текст за така наречената “гражданска“ блокада на Крим. В това число и разпространените по-рано послания, призоваващи към провеждане на изолационни мероприятия на полуострова от страна на неговите жители, както и за бойни действия.  Тоест подтиквали са директно към тероризъм.

Контролът върху разследването на случая бе поет лично от прокурора на Крим Наталия Поклонская. По думите й, подобни публикации, оправдаващи терористична и диверсионна дейности по отношение на полуострова и неговите жители, са недопустими и трябва да се преследват законово.

Поклонская прати ОМОН да „изгребат цялото студио“,  съобщават социални медии.. На въпроса „защо“ тя обясни накратко: “ Тези типове получават пари от Вашингтон да клеветят моята страна. Тази няма да я бъде“.

“Крим. Реалности“ е регионално подразделение на украинската служба на “Радио Свобода“, финансирана от Конгреса на САЩ чрез Съвета на управляващите по въпросите за излъчване (BBG). Проектът стартира веднага след настъпването на “кримска пролет“.

Преди 2 дни Поклонская нашумя с друг скандален призив от страна на Вашингтон. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби в четвъртък призова Русия да „преразгледа решението си да забрани меджлиса на кримско-татарския народ“. По думите му подобни действия били в разрез с „демократичните ценности“, а руските власти нямали право „да разпростират руския закон върху поведението на татарите в Украйна“.

В понеделник руското министерство на правосъдието включи меджлиса на кримско-татарския народ в списъка с организации, чиято дейност е прекратена във връзка с осъществяването на екстремистка дейност.

Миналата седмица Наталия Поклонска внесе решение за прекратяване на дейността на меджлиса до момента, в който съда се произнесе по случая. По-рано тя подаде иск за забрана на дейността на организацията. Като основания послужиха основно изявления и действия от страна на лидерите на меджлиса Рефат Чубаров и Мустафа Джемилев.

В отговор на призивите на Вашингтон Поклонская посъветва американските власти да си основат свой меджлис там.

Източник: Российская газета

 

More in Русия

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024