Политика

Продадоха ни! Има опасност да станем огромен бежански център по волята на ЕС!

Продадоха ни! Има опасност да станем огромен бежански център по волята на ЕС!

Има огромна опасност през следващите месеци България да се превърне в огромен бежански лагер така, както стана в Гърция и това няма да стане без участието на собственото ни правителство”.

За това алармира евродепутатът от БСП Илияна Йотова в словото си пред отчетно-изборната конференция на Градската организация на БСП.

Iliyana-Yotova-2

„От няколко дни чувам теза, че едва ли не целият свят се е наговорил, че има заговор срещу България и срещу Балканите за превръщането ни в буферна зона. Това е абсолютна партенка”, заяви Йотова.

Тя определи изказванията на премиера Бойко Борисов като израз набезпомощност и предварително огласяване на вече взето решение, защото Борисов трябва да послуша големите началници”.

„България не може да се възползва от Споразумението ЕС – Турция – Борисов не успя да го извоюва, България остана извън обхвата на новата политика за гранична и брегова охрана – Борисов тук говори, там мълчи“, продължи Илияна Йотова.

Тя заяви, че България не прави нищо и за укрепване на собствените си служби за сигурност. Според нея правителството е готово да продаде националния интерес на България, за да не бъдат спрени еврофондовете.

„Защото пари няма, ще има тежки финансови корекции поне в няколко оперативни програми”, заяви тя. Според нея хората в управлението гледат на властта като на прехрана, а не като на ангажимент към българските граждани.

Припомняме, че преди дни политологът Калоян Методиев заяви в интервю за Мемория:

Българското правителство не ни е включило в Споразумението ЕС-Турция от 18 март 2016 година. Точката за реадмисия на нелегално влезлите обратно в Турция е само за Гърция. Те ги връщат с кораби, а ние ги настаняваме в нашите центрове. Но това не е всичко. Първите 3 милиарда евро ги даваме всички страни членки. България вече си плати вноската. Тоест не сме включени за правата, а само за задълженията. Нещо не е наред в цялата ситуация. Работата започва да мирише. Излиза, че Гърция има граница с Турция, а България няма.Свидетели сме на огромен гаф, чиито последици виждаме днес. Потокът през границата не спира. Институциите са в почти пълен блокаж. Имаме отказ на държавно ниво от спиране на потоците и изграждане на защитното съоръжение.  В момента сърбите ги спират на границата и страната ни се пълни като басейн. И то от две страни – чрез квотите и чрез влизащите мигранти. За което си плащаме на турската държава“.

мигранти0000277100-article2

По думите на Илияна Йотова, след като години наред евродепутатите ни са водили битка да отпадне един текст от т. нар. Дъблинско споразумение, според който България като външна граница на ЕС трябва задължително да приема и дава убежище на бежанци, българското правителство се отказва от него.

На практика, по думите й, това означава, че България ще е длъжна да приема обратно бежанци, върнати от Европа, и е задължена да дава убежище на всички, които идват от Турция.

Чуват се сигнали, че сме готови да поставим под въпрос националната си сигурност, за да няма финансови корекции и спиране на евросредства, коментира Йотова и настоя правителството да излезе с официална позиция.

„Въпросът е от изключителна важност за националната сигурност и решаването му е единствено от компетенцията на българския парламент“,каза още Йотова.

Йотова изтъкна, че страната ни влиза в дългова спирала, добре позната от съседна Гърция. Според нея най-опасна за БСП е тезата, при която хората казват – да, не сме доволни от това правителство, но няма алтернатива, нали ви видяхме и вас. По думите й най-страшно е да се сблъскаш с безверието и бездушието на хората, с примирението.

Според Йотова с последното правителство (на Орешарски, б.р.) БСП са загубили вярата на собствените си партийни членове и докато не бъде върнато лицето на БСП и морала на партията – БСП  не може да спечели.

„Всичко това идва от факта, че ние имаме тежък проблем с  доверието на хората”, призна социалистката и изтъкна, че когато БСП е във властта, прави безпринципни коалиции и лесно се подава на натиска на олигархията.

Източници: News.bg, Епицентър, Memoria de futuro

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024