Коментари

Сметките на Горанов отново са за наша сметка! Долу мръсните ръчички от парите за пенсии!

Сметките на Горанов отново са за наша сметка! Долу мръсните ръчички от парите за пенсии!

Picture1-1-570x350

УВАЖАЕМИ РАБОТЕЩИ, БЪДЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ,

СКЪПИ БАЛЪЦИ, РЕШИЛИ ДА НЕ КРИЯТ ДОХОДИ,
А ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ ЗА СТАРИНИ,

Ако досега сте имали някакви, макар и минимални надежди, че днешната ви инвестиция ще ви се отплати в бъдещ период, от днес съвсем спокойно можете да се откажете от тази своя надежда.

Смачкайте я и я хвърлете в кошчето!

А от утре ще е благоразумно да спрете да декларирате пълните си доходи и да се осигурявате на възможния минимум, защото 

В БЪЛГАРИЯ ЧЕСТНОСТТА СЕ НАКАЗВА!

В БЪЛГАРИЯ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ И ЗАЩИТЕНИ СА МОШЕНИЦИТЕ!

Сигурно се чудите защо отправям този призив. Спрете да се чудите – отговорът е лесен за отгатване.

Просто си разровете из паметта кой български управленец преди година нагло, безпардонно, „в 12 без 5“ и без никаква обществена дискусия прокара т. нар. „право на свободен избор“ между това да ползваме услугите на частните фондове или да внасяме 100% от осигуровките си в бездънната каца на НОИ.

Да, познахте, за него говоря – за финансовия министър Владислав Горанов.

По същия безпардонен и нагъл начин този откровен престъпник, който рано или късно трябва да бъде обесен на площада, е замислил поредната „реформа“ в пенсионната система.

Но, ако мислите, че реформата е насочена към това да се сложи ред в системата, да се увеличи събираемостта, да се изчисти системата от плащанията от т. нар. неосигурителни случаи, да се намалят преференциите за раннопенсиониращите се служители на силовите ведомства и т. н., и т. н. …Грешите! Не за това иде реч.

За това всъщност едва ли някога ще дойде реч, защото на управляващите не им е изгодно да си нарушават комфорта с протести на полицаи и със спиране на социалните плащания за все по-разширяващата се група „крайно нуждаещи се“ (вкл. социални, инвалидни и всякакви други пенсии и добавки).

Не казвам, че нуждаещите се не трябва да бъдат подпомагани. Твърдя убедено обаче, че подпомагането трябва да става през фондовете на социалното министерство, а не през една финансова институция, каквато е НОИ и която би следвало да изплаща суми само на лица с осигурителен принос. Защото не е логично едни да плащат, а други да ползват.

По тази логика утре може да се окаже, че част от парите ви в банката трябва да отиват за социално подпомагане. Дали това ще бъде редно и логично? Не, разбира се! А каква е разликата между парите в банка и парите в осигурителен фонд? Никаква! И в единия, и в другия случай става въпрос за персонални средства, внесени за персонални нужди – в единия случай с отложено изплащане, а в другия без определен срок на ползване.

Със сигурност вече се чудите коя гениалност Горанова така силно е пробудила гнева ми.

Ето причината:

Министерството на финансите готви нова сериозна реформа на втория пенсионен стълб. Бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул,а не от индивидуалните партиди на осигурените, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани в петък късния следобед на страницата на ведомството.

Общият пул ще спомогне за споделяне на риска от преживяване между осигурените лица, а в него ще се прехвърлят средствата им, акумулирани във фазата на натрупване, гласи мотивацията на финансовото министерство. Според ведомството по този начин се гарантира пожизненият характер на пенсията и размерът ѝ –независимо от времето на получаване и инвестиционните резултати. Той обаче не позволява пенсията да се плаща от индивидуалната партида и при смърт на пенсионера остатъкът от средствата няма да се изплаща на наследниците му.

Така лица, които иначе биха вземали по-ниска пенсия заради по-ниски осигуровки, ще взимат по-висока пенсия, защото и хора с по-високи осигуровки ще попълват „общия пул”.

Проектът предвижда намаляване на стока, в който новоосигурено лице няма да може да сменя фонда си, от две на една година.

Периодът, в който всеки ще може да се получава пенсия от втория стълб преди навършване на основната пенсионна възраст, се съкращава на 1 г., предвижда още законопроектът.

При трайно намалена работоспособност в размер на 90% и повече осигуреното лице ще може да получи еднократно или разсрочено цялата натрупана по партидата му сума вместо до 50%, както е в момента. „

Какво на практика означава това?

  • Изцяло отпада стимулът да се осигуряваме в частни пенсионни фондове, тъй като основните предимства на това към момента са, че:
  1. Размерът на натрупаните по личната ни партида средства зависи изцяло от нас, т. е. имаме стимул да се осигуряваме върху максимално висок доход, за да натрупаме максимално голяма сума по партидата. Колкото е по-голяма сумата, толкова по-дълго и по-голяма втора пенсия ще взимаме.
  2. Средствата по личните ни партиди могат да бъдат наследявани от нашите близки.
  3. Можем да поискаме получаване на пенсия от личната си партида 5 години, преди да сме придобили право за пенсия, т.е. ако не дай Боже, малко преди пенсия останем без работа, имаме гаранция, че няма да умрем от глад или да легнем на ръцете на децата си.
    .
  • Пряко следствие от горното е обезсмислянето на т.нар. „право на избор“, защото дали ще внасяме в солидарния НОИ, или в солидарния частен фонд – ефектът ще е все един и същ. Ефектът ще е, че балъците ще внасят осигуровки, а тарикатите ще получават пенсии от осигуровките, внесени от балъците.
    .
  • Стимулират се тарикатите, укриващи доходи, респективно – техният дял рязко ще се увеличи, а пенсионната система във всичките й стълбове ще заоре още по-дълбоко финансовото дъно, до което е стигнала.
    .
  • Рязко ще се превърнем в нация от инвалиди (не реални, естествено, а такива с купени решения на ТЕЛК и НЕЛК), защото само при инвалидизация ще можем да изтеглим всичките си пари от личната партида. Впрочем, това предложение действа диаметрално противоположно на необходимостта от спиране на порочната практика за издаване на незаконни решения на ТЕЛК, с които в момента масово се източва пенсионната ни система. Та, вместо да реши този проблем, Горанов го задълбочава още повече!

Ако съдя по наложилата се ГЕРБ-аджийска практика, поредното Гораново безумие със сигурност ще стане факт в ускорени срокове, при това – силово, без дискусия и без съобразяване с контрааргументите на засегнатите страни (сред които сме всички ние, осигурените лица!).

Целта на Горанов е повече от прозрачна и тя не е насочена към това трайно да бъдат преодолени проблемите в пенсионната ни система и да се осигури относителна сигурност за бъдещите пенсионери. Не, целта не е дългосрочна! Целта е съвсем краткосрочна и тя е Горанов да си върже финансовите гащи, които яко са се разхлабили.

На Горанов не му стигат милиардите заеми, които тегли почти всеки месец, обяснявайки ни, че били неизбежни.

На Горанов не му стигат брутално присвояваните осигурителни вноски от младите хора, влизащи сега на пазара на труда и нямащи никаква идея, че имат срок от една година да кажат искат или не да се осигуряват в частен фонд, а ако не го направят, доживотно стават каторжници на продънения НОИ.

На Горанов не му стигат приходите от всичките нови и от увеличаващите се стари данъци и такси.

Горанов е ненаситен!

Само че този негов апетит е изцяло ЗА НАША СМЕТКА!

Ние плащаме и ще продължим да плащаме сметката, ако някой не се сети да му поиска сметка!


КОЙ И КОГА ЩЕ ПОИСКА СМЕТКА ОТ ГОРАНОВ?!

АЗ Я ИСКАМ!!! 


Настоявам този човек, получаващ заплата от МОИТЕ данъци, да даде отговор защо иска да открадне МОИТЕ пари!

Този човек иска да преразпределя МОИТЕ спестявания за старини и да имитира солидарност!

Моята солидарност се изчерпва с по-голямата част от осигурителните ми вноски, които влизат в НОИ. Останалият дял от тези средства не желая да бъде разпределян солидарно!

Моята солидарност се изчерпва с данъците, които внасям до стотинка и в срок, и от които следва да се изплащат всякакви видове обезщетения и социални помощи на хората в нужда.

Аз не съм упълномощавала този човек да оперира с МОИТЕ пари! 
Затова очаквам лицето Владислав Горанов да си махне мръсните ръчички от личната ми осигурителна партида!!!
КАЗАХ!!!

P.S. Идиотът, генерирал репликата „честни сини очи“, със сигурност не е имал предвид Горанов!

От блога на Ани Алашка

http://alashka.bg/2016/04/22/2448/

 

 

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024