ОБЩЕСТВО

„Сова Харис“: За 60% от българите бежанците са заплаха за националната сигурност!

„Сова Харис“: За 60% от българите бежанците са заплаха за националната сигурност!

 мигранти0000277100-article2
60 процента от българите са скептични към възможността за интеграцията на бежанците в обществото и ги възприемат като заплаха за националната ни сигурност.

15,2 процента са на обратното мнение, а 24,8 процента не могат да преценят. Това показват данни от проучване за обществените нагласи спрямо бежанците у нас на агенция „Сова Харис“ по поръчка на Института за икономика и международни отношения и фондацията „Фридрих Еберт“, съобщи БТА.

Според изследването, в което са участвали 1000 души, мненията по въпроса са сравнително константни и не се влияят от пола, образованието, възраст, населеното място, идейни възгледи на анкетираните.

Има страхове, няма омраза. Настроенията са разнопосочни, общественото съзнание е достатъчно объркано и доминирано от страховете„, коментира резултатите Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения.

Според данните, 46,5 процента от анкетираните смятат, че ЕС не трябва да помага на бежанците, търсещи убежище на територията му, 28 процента отговарят, че трябва да им се помага, а 25,5 процента не могат да преценят.

Тези, които смятат, че не е необходимо ЕС да помага на бежанците, защото сред тях има терористи, са 18,8 процента, а според 16,7 на сто България е зле икономически и не може да се грижи за собственото си население.

Според 57 процента от участвалите в проучването решението на проблема с бежанците трябва да е общо за всички страни в ЕС. 22,4 процента смятат, че всяка страна трябва да се справя сама, а 20,6 процента не могат да преценят.

Половината от анкетираните смятат, че България не трябва солидарно да приеме решението на ЕС и да приеме полагащата й се квота от бежанци, а 82,1 процента заявяват, че трябва да се изгради система, чрез която да се прави подбор извън границите на ЕС, за да се получава разрешение по определен ред за прием на бежанци.

Сред факторите, препятстващи интеграцията на бежанците, 49,3 процента от участвалите в проучването посочват, че държавата ни е толкова немощна, че не може да осигури условия за интеграция, а 38,5 процента посочват, че бежанците имат различна култура и религия и не могат да се интегрират в нашите условия.

Над 50 процента от анкетираните отговарят, че за тях не е приемливо да имат колега или съсед бежанец.

Източници: Dir.bg, БТА

More in ОБЩЕСТВО

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024