сорос768x432

Европейският съюз (ЕС) e в смъртна опасност, ако не потърси финансова помощ, за да се справи с бежанската криза. Това обяви американският милиардер Джордж Сорос в свое писмо, цитирано от CNBC. По неговите думи „хуманитарната катастрофа” в Гърция се разраства.

„Търсещите убежище са отчаяни. На легалните бежанци трябва да бъде даден шанс да стигнат до исканите от тях европейски дестинации”, пише още в своето писмо инвеститорът.

„Лидерите на ЕС трябва да прегърнат идеята, че ефективното справяне с кризата ще изисква осигуряването на спешно финансиране. Това ще позволи на ЕС от самото начало да реагира по-ефективно на някои от най-опасните последствия от кризата с бежанците”, допълва той.

Джордж Сорос посочва, че капацитетът на Европа позволява да приема между 300 000 до 500 000 мигранти на година. Милиардерът изчислява, че властите в ЕС ще се нуждаят ежегодно от 34 милиарда евро, за да успеят да се справят с интегрирането на тези хора.

„Сумата може да изглежда огромна, но не и когато се отнася до подобна перспектива. Първо, ние трябва да разберем, че провалът на Европа да осигури необходимите средства, може да струва на държавите членки дори повече. Има реална опасност кризата да предизвика колапса на Шенген”, смята Сорос.

Американският инвеститор предлага Европейската комисия (ЕК) да предвиди в Многогодишната финансова рамка на съюза увеличаването на приходите от ДДС.

Заедно с това той посочва, че Европейският механизъм за финансова стабилност и Европейският фонд за финансова стабилност разполагат с неизползвани общо 68 милиарда евро, които Европа „трябва да насочи” към членките на съюза.

Източник: Money.bg