Регионалният парламент на Венеция ще гласува на 18 май признаването на Крим като част от Русия, пише руския вестник „Известия“. Венецианските политици ще обсъдят документ, осъждащ „дискриминацията и несправедливостта от гледна точка на принципите на международното право“ на политиката Евросъюза по отношение на полуострова, а също за „незабавно сваляне на антируските санкции на ЕС“.

Ако предложението бъде одобрено, Венеция ще стане първият регион от Европа, признаваща република Крим като част от Русия. Резолюцията ще бъде внесена за разглеждане в местния парламент на 18 май. В същия ден ще бъде гласуването.

Иницатори на внесения документ в италианския регионален парламент са 25 местни народни избраници, сред които трима ръководители на мащабна фракция на венецианския парламент Никола Финко „Северната лига“, Силвия Ризотто „Списъка на Дзая“ и Масимилиано Баризон от „Напред, Италия!“ (членовете на венецианския парламент са 51).

„Бих искал италианското правителство да не направи стратегическа грешка. А антируските санкции – това е именно такава грешка, както и непризнаването на очевидното – че Крим е в състава на Русия. Икономиката на нашия регион повече от другите почувства последиците от ограничителните действия. За последната половин година загубите са над 1 млрд. Евро.

И това е само в региона на Венеция“, заяви пред „Известия“ инициаторът на резолюцията, депутатът от регионалния парламент на Венеция Стефано Валдегамбери. Ние искаме да създадем коалиция против абсурдната политика на ЕС.

epa05200895 Activists in boats face police boats during a demonstration in the lagoon off the historic city center in Venice, Italy, 08 March 2016. The activists were protesting the controversial high-speed rail link (TAV) between Turin and Lyon in France and demonstrated against the presence of large ships, mainly cruise liners, in the lagoon city with its sensible environment. Italian police used water cannons on their boats to disperse the demonstrators.  EPA/DANIEL DAL ZENNARO

epa05200895 Activists in boats face police boats during a demonstration in the lagoon off the historic city center in Venice, Italy, 08 March 2016. The activists were protesting the controversial high-speed rail link (TAV) between Turin and Lyon in France and demonstrated against the presence of large ships, mainly cruise liners, in the lagoon city with its sensible environment. Italian police used water cannons on their boats to disperse the demonstrators. EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Венецианските предприемачи и италианския народ споделят нашите стремежи. Освен това, в политически план Крим има право на самоопределяне, абсурдно е да се отрича, основавайки се на международното право. Освен това, абсурдността на политиката на ЕС потвърждава и принципите на двойните стандарти, например, ситуацията с признаването на Косово демонстрира това нагледно.

По-рано Валдегамбери посети Ялтенския международен икономически форум, където заяви необходимостта от прекратяване на санкциите срещу Русия.

Ако гласуването мине, президентът на регионалния съвет на Венеция и председателят на областния съвет се наемат да работят активно с правителството и националния парламент на Италия, а така също и с европейските институции за преразглеждане на отношенията между ЕС и Русия, отбелязвайки непоправимите щети, нанесени на икономиката от санкциите по отношение на международната сигурност.

– Да съдействат създаването на комитет по събиране на подписи за това, че санкциите по отношение на Русия да бъдат снети“, се казва в резолюцията. В документа се отчита, че тази резолюция, ако бъде одобрена във Венеция, ще призове италианското правителство:

Да осъди международната политика на ЕС по отношение на Крим, която се явява дискриминационна и несправедлива от принципите на международното право. Необходимо е признание на волята, изразена от Кримския парламент и народ по време на референдума

– Да поиска незабавна отмяна на неизгодните санкции срещу Русия, които имат сериозни последици за икономиката на регион Венеция,

– Да изрази дълбокото си безпокойство по повод неотдавнашното заявление на Върховния представител на ЕС по международната дейност Федерика Могерини по отношение на Крим, която каза, че ЕС не признава незаконното анексиране на Крим – б.р.

Авторите на проекто-документа изразяват надежда за възобновяване на диалога с Руската федерация и недопускане на конфликти в цялото укрепление на международната сигурност и борбата с тероризма“.

„Евросъюза и Италия се отказаха да признаят принципите на самоопределение, съдържащи се в нормите на международното право, по отношение на Кримския полуостров. ЕС и Италия явно приемат политиката на двойни стандарти, изхождайки от геополитически мотиви“.

След непризнаването на ЕС за присъединяване на Крим към Русия последвалите санкции както политическите, така и икономическите нанесоха непоправими щети на самите страни на Евросъюза.

Италианските политици отбелязват, че от икономическите санкции италианският износ е загубил 3,6 млрд. Евро (3,5 млрд. евро приходи на обработващата промишленост).

Износът на Италия в Русия е намалял на 34% (до7,1 млрд. Евро през 2015 година). При това над 72% от тези загуби са за региони като Ломбардия (която загуби около 1,18 млрд. Евро), Емилия-Романя (която загуби 771 млн. Евро) и Венеция (чиито загуби се изчисляват на 688 млн. евро).

Русия, която през 2013 година заемаше 8 място в списъка на италианските търговски партньори в 2015 година се оказаха на 13 място, отстъпвайки на Полша, Китай, Турция, Нидерландия и Австрия.

Търговското ембарго, въведено за Москва през август 2014 и удължени до 31 юли 2016 година, струват на селскостопанския сектор на Италия 240 млн. евро за 2015 година.