бездомници0000213931-article2

Най-сетне някаква милостиня на справедливост и солидарност от капитализма! В този нечовешки свят това решение си е направо революционно! Истинското решение обаче е в коренна промяна на системата!

Кражбата на малко количество храна не трябва да се разглежда като престъпление, ако наистина се нуждаете. Това реши Върховният съд на Италия, цитиран от Ройтерс.

Украинецът Роман Остряков е арестуван през 2011 година в италианския град Генуа, след като се е опитал да открадне сирене и наденица от супермаркет на стойност малко повече от 4 евро. Той е осъден за кражба на шест месеца затвор и глоба от 100 евро.

Държавният прокурор обжалва присъдата, обосновавайки се, че украинецът не е трябвало да бъде признаван за виновен за кражба, а за опит за кражба, защото той е задържан преди да напусне пределите на магазина.

Но Върховният съд на Италия анулира присъдата.

Състоянието на обвинения и обстоятелствата, при които той се е снабдил със стоката показват, че той е взел малко количество храна, от която се е нуждаел, за да преодолее непосредствените, основни нужди за прехрана”, се казва в писменото становище на съда.

Източник: news.bg

https://news.bg/world/krazhbata-na-hrana-ne-e-prestaplenie-ako-si-bezdomen-i-gladen-reshi-varhovniyat-sad-na-italiya.html