САЩ

В САЩ представят победата над Хитлер като техен триумф, Червената армия била „помощник“!

В САЩ представят победата над Хитлер като техен триумф, Червената армия била „помощник“!

berlin_27-raising-a-flag-over-the-reichstag-yevgeny-khaldei

В Съединените Щати победата във Втората световна война се представя като триумф на американците, в който Червената армия се явява „повече или по-малко в качеството на помощник”, пише Washington Post, цитиран от „Взгляд” .

За повечето американци годишнината от победата над нацистка Германия минава незабелязано, докато в Русия това е един от най-големите празници, пише Washington Post, цитиран от ИноTV.

„Който и руснак да попитате за опита и семейната му история от времето на Втората световна война, отговорът почти винаги е следният: страдание и служба на родината на бойното поле”, отбелязва изданието.

За разлика от Съединените Щати, които с изключение на японското нападение над Пърл Харбър, като цяло са били защитени от атаките от водите на Тихия и Атлантическия океан, Русия по времето на Втората световна война е под обсада, бомбардирана и с окупирани територии. Въпреки това Червената армия стига до Берлин и изиграва ключова роля за свалянето на Адолф Хитлер, продължава WP.

Загубите на Съветския съюз са огромни. По оценка на повечето историци СССР губи във войната 27-28 млн души. А най-възрастното поколение руснаци все още пази болезнени спомени за глада от военните години.

В същото време в САЩ Втората световна война се представя като победа на американците, като на руската армия е отредена ролята на помощник, пише изданието.

Спомените на руснаците са фокусирани върху собствените им жертви, се казва в статията. За тях празникът носи личен характер. „В Русия се броят на пръсти семействата, незасегнати от войната”, е цитиран да казва руски гражданин.

И тъй като ветераните постепенно си отиват, техните деца и внуци поддържат паметта им жива с провеждането на шествия за Деня на Победата, на които носят портретите на своите родственици, участвали във Великата Отечествена война, отбелязва изданието. И припомня, че тази гражданска  инициатива възниква през 2012 г., отделно от военните паради, но впоследствие Кремъл я подема.

Вестникът пише, че още през 2008 г. Владимир Путин възражда традицията за провеждане на „танкови паради в съветски стил”, съзирайки в 9 май повод за „сплотяване на населението около (националния) флаг”.

Критиците на путинските празненства послучай Деня на Победата твърдят, че президентът е превърнал годишнината от края на войната в „политическо събитие”, призвано да служи повече на държавата, отколкото на народа, пострадал от тази война.

„Преди ветераните се събираха на този празник, за да пийнат по чашка и да поменат загиналите си другари. Сега главният фокус е върху военните паради”, се казва в статията.

Washington Post отбелязва също, че днес думата фашизм в Русия придобива „нови значения”, като Кремъл я използва обикновено по адрес на новото ръководство на Украйна. С помощта на празненствата послучай Деня на победата във Втората световна война се излъскват „путинските усилия, насочени към постигане на вътрешна подкрепа за безкомпромисната политика спрямо съседната страна”,  пише изданието.

Източник: Руски дневник

http://bg.rbth.com/news/2016/05/07/predv-medii-amerikancite-si-pripisvat-pobedata-nad-hitler_591205

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024