ОБЩЕСТВО

ГЕРБерски куриоз: Ученици печелят награди, за които трябва да платят данък!

ГЕРБерски куриоз: Ученици печелят награди, за които трябва да платят данък!

uchenitsi-nagrada

Десетокласници от столичното 134 училище „Димчо Дебелянов“ печелят първо място в конкурс, организиран от образователното министерство. За постижението си са наградени с таблети, но преди две седмици обаче получават известие от министерството, че всеки ученик трябва да плати данък на наградата си.

Задачата на конкурса била да направят информационни плакати по повод 70 години от Освобождението на концентрационния лагер Аушвиц. „Не мислихме, че ще спечелим. Направихме го заради инициативата. И затова да се поинтересуваме малко повече за Втората световна война, пък и да научим нещо ново”, разказва Илина Станимирова от 10 клас.

Децата са работили 3 седмици върху плаката. За голямото си постижение в конкурса учениците са наградени не само с грамоти – всеки от тях получава „Рибен буквар” и таблет. Преди две седмици обаче получават служебни бележки за това, че трябва да платят данък на таблетите. Те са изпратени от образователното министерство.

А заръката на директорката на училището е да бъдат предадени на родителите, защото те знаели какво да правят. Родителите на децата остават шокирани.

„Пише стойност 209 лв., данъкът е 20 лв. Това не е нормално. Това не е начинът да поощряваме нашите деца да участват в конкурси. Да показват своите знания”, смята един от родителите.

Учителят, който консултирал децата по време на конкурса също е разочарован от постъпката на образователното министерство.

„Една награда е награда заради това, че се дава от някого на някого за нещо, което той е направил! И оттам нататък не виждам за какво друго може да става въпрос”, казва Явор Стоянов, ръководител на учениците.

А децата вече са малко по-внимателни в решенията си – дали да влагат труд и ум ако трябва в последствие да си плащат за това. Много от тях смятат, че подобно отношение е демотивиращо.

От образователното министерство признаха, че това е грешка, допусната още при провеждането на конкурса през 2015 г.

„Това наистина е пропуск за миналата година. Обикновено това се прави още когато се награждават учениците и не се допускат такива проблеми. Този пропуск е възстановен в рамките на 3 дни, но се е създало неудобство на самите родители, за което смятам, че е редно да им се извиним”, заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Образователното министерство обеща, че ще възстанови парите на родителите, които вече са платили данъците на ученическите награди.

Източник: Mignews.info

mignews.info/gerberski-kurioz-uchenitsi-pechelyat-nagradi-za-koito-tryabva-da-platyat-danak/

 

 

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024