Русия

Грандиозно! Путин води „Безсмъртният полк“ в Русия, 24 млн. руснаци го следват! (на живо)

Грандиозно! Путин води „Безсмъртният полк“ в Русия, 24 млн. руснаци го следват! (на живо)

Полк1462795295

В 15 ч започна шествието на „Безсмъртният полк“ в Русия. Очаква се в него да се включат 24 милиона души в цялата страна. Към момента 1 милион души са се събрали в Москва минути преди началото на шествието, предава ТАСС. То тръгна от Ленинградския проспект, минава през Червения и манежния площад и завършва на големия Москворецкий мост.

Инициативата е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск, където група местни журналисти решават по този начин да помогнат на жителите на града да почетат паметта на своите предци, сражавали се във Втората световна война и от тогава се разраства. Тази година България се включи за първи път.

Идеята възниква, след като след края на Великата отечествена война, в парадите в чест на победата участват ветерани, но с времето техният брой намалява. Затова на улицата излизат хора с портрети на свои близки, участвали във войната.

Миналата година в шествието участваха повече от един милион души от целия свят. Най-многочислен бе „Безсмъртният полк“ на Москва – през центъра на града преминаха около 500 000 души. Общата дължина на маршрута, по който преминават, е 4,5 км.

ВИДЕОТО МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК:

https://www.youtube.com/watch?v=7Dtiscuf0UA
„Безсмъртният полк“ бързо завладява Русия – с всяка следваща година географията на градовете, в които хората излизат на улицата с портрети на бойците от Великата отечествена война, се разширява, а броят на участниците расте.

Един от основателите на движението „Безсмъртният полк“ и председател на неговия съвет, журналистът от Томск Сергей Лапенков казва пред „Руски дневник“: „В основата на идеята на „Безсмъртния полк“ стои това, че спомняйки си победата, хората виждат себе си. Движението съсредоточава вниманието върху конкретни човешки истории, върху лицата на тези, които вече ги няма, на тези, които са спечелили войната. Това са семейни, лични истории за тези, без които това семейство не би съществувало. И задачата на полка е да предаде паметта нататък – на нашите деца“.

Не е имало стандарт, по който участниците в „Безсмъртния полк“ да оформят портретите. Надписите на портретите също са различни – едни посочват само фамилията и името, другите също и войнското звание, а понякога и някакви детайли от биографията: „Загинал при Вязма“, „Сражавал се при Сталинград“.

Сергей Лапенков е уверен, че причината за успеха на шествието е станала неговата необвързаност с политиката или бизнеса. „Нашият главен принцип е единението – каза Лапенков за „Руски дневник“.– Ние сме неправителствена, непартийна организация с нестопанска цел, подчертава той.

Източник: Епицентър

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024