СВЯТ

Клиничен случай! „Трета световна война ще избухне! Само така ще си върнем Крим“!

Клиничен случай! „Трета световна война ще избухне! Само така ще си върнем Крим“!

савченкоim578x383-savchenko2_REUTERS

Само Трета световна война може да ни върне Крим, заяви на прескоференция украинският пилот Надежда Савченко, която се прибра у дома след две години в руски затвор, съобщава тв канал „Звезда“. „Аз имах това чувство и все още го имам, че Третата световна война ще избухне. И мисля, че само така можем да си върнем Крим“, бяха думите й.

Савченко изрази съжаление, че не е успяла да „защити“ полуострова, който Русия „анексира“ през 2014 г. след референдум.  „Аз отидох да защитавам Донбас, защото не успях в Крим“, обясни украинският военен.
На първата си пресконференция след размяната й срещу двама осъдени руски военни 35-годишната Савченко каза в препълнената от журналисти зала, че най-много би желала да се върне на работата си като военен пилот. Но има готовност да започне политическа кариера, ако това би помогнало на Украйна да се справи със сепаратистката война на изток и да се измъкне от политическата и икономическата криза.

На въпроса на журналист дали е готова да се кандидатира за президент тя отговори:

„Украинци, ако ме искате като президент, ще стана президент“. Пресконференцията беше прекъсвана от присъстващите с викове „Слава на Украйна!“, а облечената в бяла риза и сако Савченко отвръщаше „Слава на героите!“Савченко отхвърли отправените към нея съвети да зареже партията на бившата премиерка Юлия Тимошенко заради репутацията й, че е свързана с украинските олигарси. Тя посочи, че ще продължи да членува в „Баткивщина“ дори може да я оглави. Савченко беше избрана за депутат от листата на партията на Тимошенко, докато се намираше в руски затвор.

Тя заяви също, че е готова да преговаря с проруските сепаратисти от Източна Украйна за освобождаването на всички украинци, намиращи се все още в затвора, предаде Франс прес. Министърът на външните работи Павел Климко съобщи вчера, че 174 украинци са в затвори в Русия, Крим или в плен на сепаратистите.Савченко беше разменена в сряда срещу двама руснаци, обвинени от Киев, че са шпиони на руското военно разузнаване. При връщането си в Украйна тя беше посрещната като героиня.

Савченко беше заловена от сепаратистите през юни 2014 г., докато действаше като артилерийски наблюдател на доброволчески батальон в Източна Украйна.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Nadezhda-Savchenko-Samo-Treta-svetovna-voyna-shte-ni-varne-Krim-/102105/7/0

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024