Русия

Русия загуби интерес към свалянето на санкциите! Какво още каза Лавров!

Русия загуби интерес към свалянето на санкциите! Какво още каза Лавров!

Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov, Türkiye'nin indirdiði Suriye Havayollarý'na ait uçakta kargo içeriði ve belgeler açýsýndan uluslar arasý hukuku ihlal eden herhangi bir durum olmadýðýný söyledi. Bakan, Türkiye'den büyükelçilik görevlilerinin Rus vatandaþlarýna ulaþmasýna neden engel olunduðu ile ilgili açýklama beklediklerini yineledi.

Москва загуби интерес по въпроса за сваляне на западните санкции, заяви в интервю за в. „Комсомолская правда“ външният министър Сергей Лавров.

„Ние възприемаме икономическите ограничения, които се предприемат към нас, като възможност, която трябва да се използва максимално, за да бъде укрепена нашата продоволствена безопасност, технологичната ни сигурност, да продължим диверсификацията на стопанския сектор“, казва руският дипломат №1. Според него въпросът за прекратяване на санкциите не е много актуален за Москва, защото Русия не е въвеждала ограничения и няма да обсъжда условия за отстраняването им. „За нас е актуален въпросът доколко ефективно използваме сегашното положение в интерес на собствените ни икономика и развитие“, подчертава Лавров.

От началото на XX век Западът не е заинтересован от силна и уверена в себе си Русия, казва още Лавров.

Коментирайки изказвания, че Русия е обвинявана за случващото се в Сирия, Либия и Йемен, министърът подчерта, че „това е съзнателна линия, няма никакво съмнение в това”.

„От началото на XX век никой не иска силна, уверена в себе си Русия”, подчерта той и припомни, че през последното столетие англичани и американци направиха всичко, за да не допуснат интегрирането на Евразия.  

По думите му всичко това пасва на изложеното в книгата на Збигнев Бжежински „Великата шахматна дъска” – „да не се позволява на варварите да се обединят”.

Това е достатъчно показателно, каза Лавров.

Никога в историята, с много малки изключения, нашите партньори не са били искрени докрай, добави той.

Руският топ дипломат смята, че отговорността на политиците, включително на западните, няма да допусне нова световна война.

Убеден съм, че отговорните политици няма да позволят това, включително и западната страна, защото все още всеки помни ужасите от Първата и Втората световна война, каза Лавров.

Лавров коментира и отношенията с Турция – позицията на страната остава както преди – Анкара е задължена да се извини за и да компенсира унищожения руски бомбардировач, свален на 24 ноември миналата година, предаде ТАСС.
Според него твърденията, че Русия протяга на Турция „маслинена клонка“ не е вярна. „Ние никога не сме казвали, че ще връчим на Турция маслинена клонка или каквато и да е друга клонка“, подчерта Лавров. „Ние казахме, че Турция трябва да поднесе извинения и да компенсира загубите, нанесени в резултат на тази престъпна акция, в резултат на това военно престъпление“, добави той.
Руският външен министър подчерта, че президентът на Русия Владимир Путин е отговорил преди време на въпрос за руско-турските отношения, че Анкара по различни начини се стреми да ги възстанови. „Той каза, че сме готови да ги разгледаме, но първоначално Турция трябва да направи това, което трябва“, уточни министърът .

Той призова Турция да си изтегли войниците от Ирак.

Това (поддържането на войници в Ирак) е напълно неприемлива позиция. По принцип вярвам, че това, което правят турците заслужава по-голямо обществено внимание от страна на нашите западни партньори”, категоричен е той.

За Украйна топ дипломатът на Руската федерация каза, че би било контрапродуктивно Москва да признае Донецката и Луганската народни републики, тъй като това ще даде претекст на Запада да спре да оказва натиск върху Киев по изпълнението на минските споразумения.

По отношение на спора с Япония за Курилските острови, той подчерта, че Русия не планира да ги предаде на Токио и че Москва няма да се моли на азиатската страна да се подпише мирно споразумение за края на Втората световна война.

FbR.bg, Фокус, БГНЕС, News.bg

http://www.focus-news.net/news/2016/05/31/2247519/sergey-lavrov-rusiya-nikoga-ne-e-kazvala-che-predlaga-na-turtsiya-maslinova-klonka.html

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024