САЩ

Не е за вярване! Сензация на агропазара: САЩ се отказват от ГМО!

Не е за вярване! Сензация на агропазара: САЩ се отказват от ГМО!

Image_5530224_7_0

По целия така наречен “фермерски пояс на САЩ”, където са съсредоточени големите производители на зърно в Америка, фермерите се отказват от отглеждането на генетично модифицирани култури, които не са признати на всички световни пазари.

Според американските анализатори, сега се задава преустройване на една огромна система, която е работила десетилетия в най-голямата страна износителка. Точно тази територия дълги години е била “стартова площадка” за нови семена от такива компании, като например Monsanto Co.

Bunge Ltd разположи на своите елеватори в СAЩ предупреждение, чe се отказва от покупката на 19 сортове ГМО царевица и соевобобови, които не се котират на всички световни пазари.

Най-големият фермерски кооператив в страната – компанията CHS Inc, иска фермерите да отгледат семена с нови биотехнологични характеристики, докато не получат пълното одобрение от страна на големите чуждестранни купувачи, съобщи за Ройтерс старшият вице-президент на CHS Гери Андерсън: “Мисля че това ще намали рискът при продажбите по цялата верига от доставки“.

Кооперативът CHS още от миналата година реши да не продава семена или да купува зърно, което може да бъде отказано от купувачите в други страни.

Агросекторът в САЩ се опитва да избегне повторение на катастрофата от 2013 и 2014 година, когато Китай се отказа от царевица, която вече беше доставена в страната. Тя съдържаше особен ГМО-маркер от Syngenta AG под названието Viptera, който е забранен в Китай (Viptera царевицата е разработена за борбас с вредители).

Cargill Inc и Archer Daniels Midland Co съобщиха, че такова преустройство на системата ще им струва милиони долари и двете компании дадоха на съд Syngenta за причинени загуби. Cargill не е отговорил на молбата за коментар на ситуацията.

САЩ са най-големият производител на генно модифицирани култури и дълго време бяха производители на технологии, насочени към защита на културите от насекоми и за повишаване устойчивостта към хербициди.

Според някои експерти нововъведението се разглежда като риск за търговията, защото е трудно да се отделят зърнените култури, съдържащи непозволените маркери, от милиардите “натурални” бушела, изнасяни всяка година.

Но главният изпълнителен директор на Bunge Сорен Шредер казва, че практиката на пускане на ГМО семена без пълно одобрение “е много рискована”.

Под забрана попадат сортове от компании като Monsanto, Syngenta, Dow AgroSciences, Стин Семена, DuPont Pioneer и Bayer. CHS има свой собствен списък от забранени признаци, които включват продукти от Monsanto, Syngenta и DuPont Pioneer.

При това американските фермери произвеждат зърнени култури, съдържащи биотехнологични промени (Monsanto и DuPont Pioneer) по договори с крайните потребители.

В договорите ясно се описва какви маркери са възможни и строго се определят местата, където те могат да бъдат доставени. Но това е крайно малък пазар в общия обем на експорта от САЩ.

Алма Давидова

БГ фермер

http://www.bgfermer.bg/Article/5530211

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024