Европа

Ново двайсет! МВФ предлага Гърция да не плаща дългове до 2040 г.!

Ново двайсет! МВФ предлага Гърция да не плаща дългове до 2040 г.!

athens-greece

Ако предложението на МВФ се приеме, гърците може да изиграят едно сиртаки!

Международния валутен фонд настоява страните от еврозоната да дадат възможност на Гърция да пропусне плащанията на лихви или на главница по спасителните си заеми до 2040-а година. Това съобщават за „Уолстрийт Джърнъл“ официални служители, запознати с преговорите.

Фондът също така иска кредитите за Гърция да намаляват постепенно в следващите десетилетия и да спрат до 2080-а година.

МВФ предлага още лихвеният процент на Гърция по кредитите, предоставени от еврозоната да бъде фиксиран за следващите 30-40 години при сегашното си средно равнище от 1,5%, като всичките лихвени плащания да бъдат отложени, докато не започне процес на намаляване на кредитирането.

Предложението на Фонда, което е било представено на правителствата от еврозоната в края на миналата седмица, ще запази годишните нужди на Атина за обслужване на дълга под 15% от брутния вътрешен продукт на страната, според относително песимистичната прогноза МВФ за дългосрочната икономическа траектория на Гърция.

Исканията на водещата международна институция излизат далеч извън рамките на заявеното от страна на гръцките кредитори от еврозоната. Тези страни, водени от Германия, далеч не са склонни да направят такива големи отстъпки по отпусканите от тях кредити на Атина, които в момента надминават вече малко над 200 млрд. евро и ще бъдат увеличени с още близо 60 млрд. евро, според договорената през миналата година трета спасителна програма.

Германия, която е доминиращата икономическа сила в еврозоната, също така настоява МВФ да се присъедини отново към кредиторите, спасяващи Гърция. Фондът обаче все още не е подписал третата спасителна програма, договорена през миналото лято.

Източник: Банкер

http://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/mvf-poiska-gurciia-da-ne-plashta-dulgove-do-2040-g

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024