Анализи

„Ню Йорк таймс“: Косово създава най-много джихадисти в света! А кой създаде Косово?!

„Ню Йорк таймс“: Косово създава най-много джихадисти в света! А кой създаде Косово?!

djihadisti-zaplashvat-sys-smyrt-jurnalist-v-kosovo-251346

С население от едва 1,8 млн. души, Косово е изпратило повече от всяка друга страна млади хора на глава от населението да се бият и умират в Ирак и Сирия. От 2012 г. 314 косовари са се присъединили към ИД, включително двама атентатори-камикадзе, 44 жени и 28 деца, пише „Ню Йорк таймс“.

Дори Белгия, широко разглеждана като инкубатор на екстремизма след атаките в Париж и Брюксел, изостава от Косово в класацията по набиране на радикалисти. Както подробно е описано от Карлота Гал в една скорошна статия във в. „Таймс“, Косово е на тази позиция до голяма степен, защото Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив са прекарали години в разработване и финансиране на мрежа от имами, джамии и потайни асоциации там.

И докато няма доказателства, че всяка група дава пари директно и изрично, за да убеждават косоварите да отидат в Сирия, висши служители в Косово казаха на Гал, че екстремистки проповедници и групировки работят серизно, за да насърчават мисленето на радикалния ислям сред млади и нестабилни хора. „Въпросът е, че те подкрепят мислители, които насърчават насилието и свещената война в името на защитата на исляма“, казал на Гал Фатос Маколи, шеф на полицията за борба с тероризма в Косово.

Съединените щати и НАТО инвестираха сериозно в подпомагането на Косово да получи независимост от Сърбия през 2008 г. и да установи демокрация. Това, че Саудитска Арабия използва Косово като благодатна почва за екстремисти, или позволява да бъде използвано като инкубатор за разплод от всяка саудитска общност или гражданин, е жестоко напомняне за противоречивото и дори двулично поведение на партньорите на Америка в Персийския залив и помага да се обясни защо нейните отношения с тези страни стават все по-затруднени.

Остава неясно защо правителството на Косово , както и официалните представители на САЩ и ООН, които управляват следвоенно Косово, не действат навреме. Американците може да са допуснали грешката да приемат, че умерената религиозна общност на Косово ще предотврати разцвета на екстремизма. Атентатите от 11 септември бързо изясниха опасностите. Няколко саудитски организации в Косово бяха затворани и саудитското правителство, което изглежда намали помощта си за Косово, сега твърди, че е въвело строг контрол върху благотворителните фондации, джамиите и техниките на проповядване.

Дори и така да е, Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства увеличиха финансирането на ислямистки хардлайнери в Косово. Сунитските арабски държави изглежда още не разбират до каква степен и те самите са застрашени от екстремистките версии на исляма. Въпреки че саудитското кралско семейство разчита на духовници уахабити за своята политическа легитимност, ИД обвинява монархията в разяждане на вярата в името на опазването на своята власт.

От 2014 г. в кралството има извършени около 20 терористични нападения, повечето дело на ИД. Правителството на Косово, работещо със Съединените щати, действа в битката срещу екстремизма с приемането на нови антитерористични закони, борба с прането на пари, с което се занимават радикалните групи и засилване на полицейските разследвания.

Броят на косовските граждани, насочили се да се сражават на страната на ИД през последните седем месеца спадна почти до нула, като същевременно броят на намиращите се на бойното поле косовари намаля на 140. И все пак най-малко двама радикални имами продължават да проповядват в столицата на Косово, Прищина, и да привличат тълпи от млади мъже. Много работа все още има да се върши, за да бъдат защитени независимостта и духът на толерантност, за чието постигане Косово е работило толкова упорито.

Блиц

http://www.blitz.bg/news/article/415846

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023