СВЯТ

Одеса, 2 май 2014 г.! Няма да забравим, няма да простим! (досие на трагедията)

Одеса, 2 май 2014 г.! Няма да забравим, няма да простим! (досие на трагедията)

Преди две години украинските нацисти подкрепяни от киевската хунта запалиха живи сума ти хора в Одеса. Докато горяха те се радваха. Днес Плевнелиев и такива като него още обясняват, че хората сами са се запалили.

13091905_487190834804096_8581217477761530286_n

Досието на Одеса:

„На 7 май 2014 година в Одеса продължават да погребват загиналите в Дома на профсъюзите, който бе опожарен от радикалите, пристигнали в града от Киев, Лвов и други. От 5 май погребалните церемонии се проточват, тъй като на одеските съдебни експерти е потрябвало време за завършване на процеса по опознаване и установяване на причините за смъртта на 37 намерени тела в опожарените помещения на сградата (по-късно жертвите според официалните данни вече ще са 48 души).

Според публикувани официални данни, пет от жертвите са били застреляни, осем загинали при падане от височина, спасявайки се от пожара и преследвачите си, останалите 24 са починали от силни изгаряния и отравяне с газ. Сред жертвите са шест жени на възраст от 18 до 62. Всички убити хора са жители на Одеса.
Народният депутат Олег Царьов и редица други украински политици са заявили, че киевските власти преднамерено са прикрили количеството на жертвите във връзка със страха от общественото недоволство. Позовавайки се на анонимни източници от правоохранителните органи и съдебните експерти, местните медии съобщиха, че загиналите са много повече – 116 души.

Болшинство от оцелелите също предполагат, че числото на загиналите хора е силно занижено. Свидетели разкриват, че в официалната статистика никъде не фигурират данни за загиналите деца, макар всички очевидци да твърдят, че когато са пристигнали нацистите пред сградата, заедно с останалите присъстващи привърженици на федерализацията в Дома на профсъюзите се е укрила жена с две деца, които разхождайки се в парка се спрели пред сградата, за да видят какво се случва. По-късно те се укрили в сградата на втория етаж, където са загинали.

По думите на оцелелите, пожарът в Дома на профсъюзите е станал не само причината за смъртта на много хора, но и параван на масовите убийства от украинските националисти, които са били проникнали в сградата през заден вход и провели така нареченото прочистване на сградата. Извършителите са убивали всеки, който се е изпречвал на пътя им, след което поливали главите на жертвите с бензин и ги подпалвали, с цел да не бъдат идентифицирани труповете, а след това да бъдат обявени като руски граждани. Ето защо повечето от намерените тела са били с обгорели ръце и глави, макар дрехите и дървените предмети до които се намирали жертвите да не са били обгорени. Това е едно от обясненията на възпламеняванията в отделните стаи на сградата, които се виждат във видеоматериалите. При това, тези стаи се намират на високите етажи, до където е невъзможно да стигнат коктейлите Молотов, с които отдолу са замервали сградата националистите.

В опожарената сграда е намерено тялото на бременна жена, удушена с кабел от телефон. До убитата е оставен надпис „Слава на Украйна!“. На 6 май излезе видео, в което се вижда прозорецът на стаята, където е станало това престъпление. Във видеото се чуват виковете на жената „Помогнете!“, а отдолу тълпата крещи „Това не е жена, убийте я!“, непосредствено след утихването на женския вик, на прозореца се появяват двама млади мъже, които започват да развяват украинското знаме, а отдолу тълпата възторжено отвръща на действието „Слава на Украйна!“. Експертите са единодушни, че сблъсъците в Одеса са добре планирана акция, в която са използвани опитни провокатори (тези от Майдана). Очевидно е, че сценарият е бил добре обмислен и подготвен от киевските власти.

Тук е моментът да подчертаем, че сред националистите от „Десен сектор“, милиционерите и федералистите е имало хора с червен скоч на ръкавите. Същите тези хора са носили и георгиевските ленти на другата ръка, (които носят проруските активисти). Именно тези хора са стреляли от огнестрелно оръжие, размахвайки руски трикольори и освобождавайки пътя за противниковата страна в момент на пробив пред сградата. Напомняме, че около месец назад в Украйна са се сформирали бойни отряди от представители на „Десен сектор“ и доброволци, които сътрудничат с армията, милицията и специалните части.

Действията на отрядите-убийци най-вероятно е ръководил бившият комендант на Майдана Андрей Парубий заедно с командващите служители от одеската милиция. По потвърдена информация, Парубий е бил в града на 1 и 2 май.

Депутат от одеския Областен съвет Вадим Савенков, заявил пред РИА Новости, че в сблъсъците са участвали преоблечени бойци от спецчастите на украинското МВР „Щорм“ и „Днепър-1″. По негови данни, военнослужещите били облечени като обикновени футболни запалянковци, а активистите от „Десен сектор“ се дегизирали като проруски активисти.

„Истината е, че действащите лица в сблъсъка са хора служители на „Щорм“ и „Днепър-1″, които са платени от украинския олигарх Игор Коломойски“ другата част от участниците са доброволците от националистическата организация „Десен сектор“. Тези хора са били дегизирани като футболни запалянковци от момента на пристигането им в Одеса и по време на сблъсъците. Тези хора са докарани в Одеса с няколко автобуса. Те са разполагали са със защитни средства, огнестрелно оръжие и бронежилети. Това са представители на формирани отряди са изпълняване на наказателни акции, които са разпределени да действат в югоизточна Украйна, именно те са извършителите на масовото избиване на невинни хора в Дома на профсъюзите“, заяви той.

Когато част от националистите се завръщали в Харков от Одеса след погрома, техният влак е бил спрян на няколко километра преди града, от където с автобуси ги развозвали по адресите на местоживеенето им, знаейки, че в Харков ги очакват разгневени жители на града.
В знак на солидарност с Одеса и в много градове на югоизточна Украйна, както и в някои градове на Русия се проведоха траурни шествия.

Стана известно, че сред загиналите няма чужди граждани, всички са жители на Одеса.

Москва обвини Киев за насилието спрямо жителите на Одеса.
„Киевските власти не просто носят отговорността за това престъпление, но са и съучастници в тези престъпни действия. Практически техните ръце са в кръв. Съучастници са и всички, които определят действията на Киев като законни. Вместо с общи усилия да се търси изход от създалата се чудовищна ситуация, ние слушаме по наш адрес обвинения, че Русия е причастна към ставащото в Украйна, чуваме постоянно – като мантра – заплахи за налагане на санкции“, заяви тогава говорителят на руския президент Путин Дмитрий Песков.

Западът от своя страна поднови заплахата си към Русия за нови санкции. Световни медии обобщават, че различията са значителни, като на този етап не се очертава скорошно дипломатическо решение на кризата. В същото време, въпреки ескалацията на напрежението властите в Киев обявиха, че няма да спрат антитерористичната операция срещу проруските сили и са готови да я разширят при необходимост.“

Нацистите влизат в Дома на профсъюзите с цел да избият укрилите се в сградата жители на Одеса (привърженици на федерализацията).

More in СВЯТ

руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024
ракети

Как реагира Москва след иранската атака срещу Израел

април 14, 2024
epa07713961 (FILE / COMPOSITE) - Ukranian then Presidential candidate Volodymyr Zelensky (L) talks to the media during the Ukrainian presidential elections in Kiev, Ukraine, 21 April 2019, and Russian President Vladimir Putin (R) gestures while answering a question during his annual press conference in in Moscow, Russia, 23 December 2016 (images reissued 13 July 2019). According to reports, The Ukraine's President Zelensky called Russian President Put on the phone on 11 July 2019 for the first time.  EPA/TATYANA ZENKOVICH/YURI KOCHETKOV

В САЩ: Фантазиите на Зеленски са нереалистични. Абсурдна е тезата, че не трябва да преговаряме с Путин

април 12, 2024
0301_8237490757547045824_big

Експерти зоват да се вдигне възрастта за пенсия на 75, защото сме живели по-дълго. 75 г. са новите 65 г.

април 12, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024