Европа

Опасно! С ТТИП в Европа ще ни пробутват и отровно месо!

Опасно! С ТТИП в Европа ще ни пробутват и отровно месо!

 649-124354-1_wide

Стотици хиляди тонове месо, в което има рактопамин – опасен за човешкото здраве бета-агонистичен хормон, може да залеят пазарите у нас и в Европа, ако търговското споразумение между ЕС и САЩ бъде подписано.

Националният съвет за производство на свинско в САЩ е призовал да се изключат от преговорите по ТТИП всички „предложения на ЕС, които не почиват на научни основания, които, ако бъдат въведени, могат да се превърнат в сериозни пречки за търговията (например мерките за хуманно отношение към животните)“, информира „Труд“. Целта е осигуряване на достъп до европейския пазар за по-нискокачествените американски продукти.

Рактопаминът, с който в САЩ се третират животните, се свързва с увеличаване на агресията, сърдечния ритъм и осакатяване при прасетата. Европейският орган за безопасност на храните направи оценка на рактопъмина през 2009 г., най-вече на потенциала му да се отразява на сърдечно-съдовата дейност при хората, и заключи, че остатъчните нива на хормона не могат да са достатъчно ниски, така че да защитят най-уязвимите хора. ЕС е забранил продажбата на свинско месо със съдържание на следи от рактопамин заради рисковете за потребителите. Подобни забрани са въведени в Китай и Русия.

Към момента няма заявка от страна на ЕС да се преразгледа политиката към въпросния химикал. Националният съвет за производство на свинско в САЩ обаче настоява, че „производителите на свинско в САЩ няма да приемат друг резултат освен премахването на забраната за използване на рактопамин в ЕС“.

Изчисленията сочат, че между 60 и 80% от прасетата в Щатите са третирани с този химикал.

Търговията с птиче месо между САЩ и ЕС сега е малка. Въпросите, касаещи хуманното отношение към животните, бяха изключени от споразумението за ТТИП. Стандартите за безопасност и хигиена обаче се различават значително в САЩ и Европа, като подходът „от фермата до трапезата“ в ЕС е по-стриктен и по-скъп. Европейският птицевъден сектор е загрижен, че може ЕК да разреши химически промивки на местото, каквато е практиката в САЩ, като по този начин ще позволи по-евтиния внос оттам. Американското министерство на земеделието прогнозира увеличение на износа на птичи продукти от САЩ в резултат на ТТИП.

bnews

http://www.bnews.bg/article/209626

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024