Европа

САЩ към ЕС за ТТИП: Безопасността на храните не ни интересува!… Само печалбата!

САЩ към ЕС за ТТИП: Безопасността на храните не ни интересува!… Само печалбата!

GMO

Само малоумните не са разбрали, че САЩ ги интересува САМО печалбата, но НЕ и цената, която плащат „партньорите“ от ЕС!

Безопасността на храната не е критерий, на който се залага. Такъв е отговорът на правителството на САЩ относно едно от изискванията на ЕС за качество на млякото, което предстои при подписване на опасното търговско споразумение ТПТИ да поеме от американските ферми към пазарите у нас и навсякъде в Европа. Това става ясно от изтекли документи, свързани с преговорите между двете страни.

Въпросът касае изискване за нисък брой соматични клетки (левкоцити) в млякото. Те винаги са отговор на животинския организъм срещу циркулиращи в него патогенни бактерии и в ЕС има съответен стандарт за нивата им.

Изискванията на ЕС за обозначаване на ГМО върху етикета при храните пък са определени като „технически пречки за търговията“ и „погрешно се предполага, че тези храни не са безопасни“ (US Trade Representative, 2014 г.). Що се отнася до нуждата от буферни зони за предотвратяване на ГМ зараза на почвите, американците отсичат, че това е „ненужно и обременяващо“.

Относно критерия за ограничено количество на пестицидите в американските стоки, които ще дойдат, САЩ отговарят, че праговете, допустими на Стария континент, са „неразумно ниски“.

Освен по отношение на млякото, преди дни стана известно, че стотици хиляди тонове месо, в което има рактопамин – опасен за човешкото здраве бета-агонистичен хормон, може да залеят пазарите у нас и в Европа, ако търговското споразумение между ЕС и САЩ бъде подписано.

Националният съвет за производство на свинско в САЩ е призовал да се изключат от преговорите по ТТИП всички „предложения на ЕС, които не почиват на научни основания, които, ако бъдат въведени, могат да се превърнат в сериозни пречки за търговията (например мерките за хуманно отношение към животните)“, информира „Труд“. Целта е осигуряване на достъп до европейския пазар за по-нискокачествените американски продукти.

649-124354-1_wide

Рактопаминът, с който в САЩ се третират животните, се свързва с увеличаване на агресията, сърдечния ритъм и осакатяване при прасетата. Европейският орган за безопасност на храните направи оценка на рактопъмина през 2009 г., най-вече на потенциала му да се отразява на сърдечно-съдовата дейност при хората, и заключи, че остатъчните нива на хормона не могат да са достатъчно ниски, така че да защитят най-уязвимите хора. ЕС е забранил продажбата на свинско месо със съдържание на следи от рактопамин заради рисковете за потребителите. Подобни забрани са въведени в Китай и Русия.

От коментарите:

Цяла западна Европа протестира срещу Трансатлантическото споразумение, за което преговорите протичат на тъмно и са засекретени, защото са вредни и абсолютно неизгодни за европейците, само в България управляващите от Герб и Реф. блок одобряват Споразумението. Вече се изказаха в негова защита Даниел Митов, Кунева и др. от правителството, евродепутатите Андрей Ковачев (Герб), Светослав Малинов (СДС) и останалите от техните партии. За разлика от другите страни, у нас няма протести, защото българите са превърнати в затъпяли, безропотни овце, заблуждавани от лъжите на Борисов и кликата му, тиражирани от сутрин до вечер от слугинските медии. Нали Борисов обясни защо управлява – защото: „И аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме.“ Остава ни да се надяваме на гражданското общество и на отговорните правителства във Франция, Германия, Италия и останалите от ЕС, където стотици хиляди излизат на протести срещу ТТИП.

Труд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5539486

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024