СВЯТ

Светът чества 1 май с шествия и демонстрации! Вижте как на Червения площад в Москва! (видео)

Светът чества 1 май с шествия и демонстрации! Вижте как на Червения площад в Москва! (видео)

486da23db969f8344109fa9ddc36eed1

Над 100 000 души участват в първомайската манифестация в Москва, която по традиция се провежда на Червения площад, съобщи Газета.ru

Заместник-началникът на главния отдел за опазване на обществения ред към руското МВР Станислав Наумов съобщи, че се очаква на демонстрациите да присъстват около 120 хил. души. Полицията ще се грижи за спазване на реда по време на първомайските празници в цяла Русия.

Източник: Руски дневник, Фокус

Световният ден на труда и международната работническа солидарност бе честван у нас с митинг-шествие в столицата. Организатори са БСП и синдикати.
„Първи май е един велик за човечеството ден, който тази година съвпада с православния Великден. Поздравявам ви и за двата празника. Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания. А силата на слабите винаги е била в единството и вярата в идеите“, написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод на Международния ден на труда – 1 май, и Великден.

Лидерът на БСП припомня, че Денят на труда и на международната работническа солидарност води началото си от многохилядната стачка на американските работници и профсъюзи на 1 май 1886 г.

„Толкова далеч назад е тази дата, а на Първи май сега като че ли исканията на онези работници от 19-и век отново звучат актуално – и в Чикаго, и в Тексас, и в Алжир, и в Бургас. Отдавна извоювани придобивки за наемния труд по цял свят ерозират под натиска на силните на деня – финансовия капитал, корпоративния интерес, неолибералния модел. И това не става само в отношенията между капитала и труда, но и в междудържавните“, казва още Миков.

Той поставя въпроса защитени ли са правата на европейските работници в едно немного ясно на широката публика „трансатлантическо партньорство“ и заявява, че трябва да поискаме обяснение от авторите му и от двете страни на океана. Според лидера на социалистите Първи май отново не е само празник, но и повод за протест в защита на труда.

13 хиляди мероприятия са планирани в Русия .

В Турция също са планирани демонстрации и шествия. За реда в Истанбул ще се грижат над 24 хиляди полицаи. И тази година няма да има манифестация на емблематичния площад „Таксим“,където през 1977 г. при сблъсъци на 1 май са убити 36 души, а над 130 ранени, а поклонението на лобното им място се смята за знаков ритуал.

Синдикатите във Франция призоваха жителите на страната да изразят по време на традиционните първомайски шествия опозицията си срещу проекта за реформа на трудовия пазар, възприемана като прекалено либерална.

В Бразилия са планирани манифестации на социалистическите движения в подкрепа на президента на страната Дилма Русеф, заплашена от импийчмънт.

Десетки хиляди участници в ежегодните първомайски демонстрации в Япония искат от правителството повишаване на минималната заплата на работниците с непостоянна заетост, съобщи ТАСС. По данни на синдиката „Национален съюз на търговските обединения“, който е организатор на една от акциите, на митинга в централния токийски парк „Йойоги“ са се събрали близо 30 000 души.

Източник: Dir.bg

More in СВЯТ

Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024