СВЯТ

Тайланд се подготвя за присъединяване към Евразийския икономически съюз

Тайланд се подготвя за присъединяване към Евразийския икономически съюз

block30_b

Тайланд се подготвя за присъединяване към Евразийския икономически съюз (ЕАИС), предава ТАСС, позовавайки се на съобщение във вестник The Nation.
„Русия обеща да подкрепи искането на Тайланд да стане нов член на Евразийския икономически съюз“, заяви министърът на външните работи на кралството Дон Прамудуинай.
Министърът допълва, че властта в Тайланд оценява целесъобразността от създаването на свободна зона за търговия с ЕАИС, но същевременно Банкок се нуждае от определено време, за да изпълни необходимите вътрешни процедури и да започне преговори.

Междувременно стана известно, че Русия и Тайланд са подписали преди дни споразумение за военно сътрудничество. Документът бе подписан след преговорите, които министър-председателят на РФ Дмитрий Медведев проведе с премиера на Тайланд Прают Чан-Оча в рамките на срещата със страните от АСЕАН.

Федералната служба на РФ по финансов мониторинг е сключила споразумение за взаимодействие в сферата на противодействие на легализацията на престъпни доходи с Управлението за борба с прането на пари на Тайланд. Министерството на селското стопанство на Русия и Министерството на селското стопанство и корпоративите на Тайланд подписаха меморандум за взаимно разбирателство. Аналогичен документ подписаха ръководителите на Министерството на природните ресурс на Русия и Министерството на природните ресурси на Тайланд, както и ръководството на Министерството на икономиката и развитието на РФ и Министерството на търговията на Тайланд.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че участниците на срещата на високо равнище Русия-АСЕАН подкрепят идеята за интеграция между Евразийския икономически съюз, Шанхайската организация за сътрудничество и Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, предаде Интерфакс.
„Всички участници на днешната среща се изказаха единодушно, че трябва да се обединят усилията на интеграционните обединения. При всеки случай по тези направления, където това е възможно, за това, че да се отстранят дублиранията, паралелната работа и да се създадат по-благоприятни условия за развитието на бизнеса заяви Путин.
Според него „това е сложен процес, който е винаги съпроводен с предметни преговори – при това не само относно страните, а най-вече по стоковите групи“.

Външните министри от Шанхайската организация за сътрудничество ще обсъдят в Ташкент на 23 май процедурите за прием на Индия и на Пакистан в организацията, предаде РИА Новости.
„Особено място ще заеме обсъждането на въпросите за разширението на ШОС, преди всичко ходът на процедурите за прием на Индия и Пакистан като членове. В съответствие с решенията от срещата на високо равнище през 2015 г. в Уфа се води активна работа по пълноправното въвличане на страните в дейността на организацията. Убедени сме, че това ще способства засилването на политическия и икономически потенциал на ШОС, както и авторитета ѝ на политическата арена“, пише в официално съобщение, публикувано на сайта на руското външно министерство.
Министрите ще разгледат проектодокументи и решения, които ще изнесат на заседанието на съвета на ЩОС през юни тази година в Ташкент.

Източник: Руски дневник и Фокус

http://www.focus-news.net/news/2016/05/21/2242775/tass-tayland-se-podgotvya-za-prisaedinyavane-kam-evraziyskiya-ikonomicheski-sayuz.html

More in СВЯТ

байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024
ракети

Как реагира Москва след иранската атака срещу Израел

април 14, 2024