Русия

Този лош, лош Путин! Русия конфискува имоти на олигарси в Англия и Франция!

Този лош, лош Путин! Русия конфискува имоти на олигарси в Англия и Франция!

64632-324423434332324333181_620_348

 

Тверски районен съд на Москва издаде разпореждане за конфискация на имуществото на бившия президент на „Банката на Москва“ Андрей Бородин във Великобритания. Преди това Генералната прокуратура на Русия обяви, че е получила съгласието на френските колеги да конфискува имуществото на бившия олигарх Сергей Прохоров. .

Андрей Бородин бе обявен за международно издирване от Интерпол заради присвояване на милиарди в Русия.  В Лихтенщайн бяха блокирани сметки на Бородин в размер на $10 млн. и депозирани по сметки на негова застрахователна компания. Бившият близък приятел на кмета на Москва Юри Лушков и неговата съпруга Елена Батурина е обвинен в мошеничество и злоупотреби с 12.6  млрд. рубли  (330 млн. лв.) от бюджета на Москва. Той е предоставил кредит от своята банка, която е бил под контрола на кмета Лужков, за покупка на земя и имоти от фирмата на Батурина на двойно завишени цени. Лужков бе уволнен като кмет през 2010 след шумен скандал с тогавашния президент Дмитрий Медведев.

Имението на Бородин в Оксфордшир е смятано за най-скъпия недвижим имот във Великобритания, купен за £140 млн. 

–––––––––––

Бородин, съпругата му Татяна и дъщеря им живеят във Великобритания от 2011, където той получи „политическо убежище“ през 2013.

Московският съд е взел решение като компенсация за злоупотребите на Бородин да конфискува имението „Парк Плейс“ в Оксфордшир, което е най-скъпият имот във Великобритания и е на стойност  £140 млн. Имотът се намира в Хенли-он-Темза и е с площ от 809 000 кв.м. (200 акра) и разполага с огромна къща, обширни паркове, вили, конюшни, собствено пристанище.

 

Бородин и съпругата му Татяна от 2013 г. са британски граждани
––––––––––
Междувременно Интерпол съобщи вчера, че Андрей Бородин е изключен от списъка на Интерпол на международно издирваните лица, предава Интерфакс, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията. Неговите данни са премахнати от листата на лицата, за които се изисква незабавен арест, тъй като е получил политическо убежище във Великобритания, уточни източникът на агенцията.

 

 Сергей Пугачов във Франция
–––––––

Също тази седмица руските власти получиха право да конфискуват имуществото във Франция на олигарха Сергей Пугачов, личен противник на президента Владимир Путин.

Пугачов е обвинен в предизвикване на фалшив фалит и поради това Русия има намерение да конфискува имуществото във Франция:  имоти в Южна Франция (вилата Шато дьо Геро в Ница), една вила в Сен Жан Кап Фера, хижа във Валберг, както и 47-метрова яхта, плаваща под флага на Каймановите острови.

„Международната промишлена банка”, от която Пугачов е притежавал ¾ от акциите е с отнет лиценз през 2010 г. Към тогавашна дата активите му са възлизали на 175 млрд. руски рубли. Тогава банката е била в ТОП 30 на най-големите финансови институции в Русия и банката с най-много кредити

Пугачов, смятан за „банкера“ на Кремъл, сенатор, оглавяващ финансова империя, претърпя огромен срив с фалита на неговата „Межпромбанк“ през 2010 г. Преследван от руското правосъдие за кражба и злоупотреба със средства при този банкрут, магнатът разкритикува атаките на руските власти и избяга във Великобритания, а после във Франция. Той също си купи френско гражданство, а от края на 2014 г. Пугачов е издирван от Интерпол.

По делото Агенцията за застраховане на влоговете на Русия изисква изплащането на 75,6 млрд. рубли (1.96 млрд. лева), за да обезщети кредиторите.

Сергей Пугачов твърди, че е бил „човекът на Путин“, който го е докарал на власт в Кремъл
–––––––––––
През септември миналата година бившият олигарх, който се смята за жертва на преследване от страна на Кремъл, подаде в арбитражния съд в Хага иск на стойност $12 млрд срещу Русия, обвинявайки я, че го е лишила от собствеността му.

Пугачов подаде жалба и в Париж за насилствено отнемане на средства и кражба, извършена от организирана банда. Имуществото на Пугачов във Франция включва веригата магазини за луксозни храни „Едиар“.

 

 

На 22 април президентът Путин обяви официално на заседанието на антикорупционния съвет, че с цел ефективна борба с корупцията е необходимо да се конфискува цялото имущество, натрупано по незаконен начин.

„Трябва да усъвършенстваме такъв антикорупционен механизъм като изземването и превръщането в доход на държавата на имущество и активи, придобити с незаконни или съмнителни пари – в това число и чрез използване на  международноправните норми за връщане на активи, нелегално или незаконно подставени под чужда юрисдикция“ – казани се тогава Путин.

Путин кака също така, че според данни от социологически изследвания, с които той разполага, руснаците оценяват положително работата за противодействие на корупцията, провеждана на федерално ниво.

Критиците на руския президент не пропусната да отбележат, че новите мерки срещу корупцията, свързани с изземване на имущество на олигарсите, са били обявени точно в деня, на който през 1870 г. се е родил Владимир Илич Ленин.
Източник: Тема онлайн

http://temaonline.bg/

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024