Коментари

Фоторазходка по „Графа“ на ужасите – от сериала „Евалла Йорданке“!

Фоторазходка по „Графа“ на ужасите – от сериала „Евалла Йорданке“!

IMG_20160506_164011-1024x758

Улица “Граф Игнатиев” безспорно е една от най-емблематичните и любими на поколения софиянци улица в столицата. Централното ѝ разположение, магазините, типичните за София трамваи и фактът, че свързва най-големия парк със строгия център на града винаги са я правили предпочитана дестинация за пазаруване, разходка,  забавления и туризъм. На Графа, както всички я наричат, се намират и три от най-известните площади на София – Гарибалди, Славейков и Патриарх Евтимий (Попа).

Въпреки всичко това и неустоимия чар на улицата, днешното ѝ състояние е повече от трагично. Години наред Общината не полага никакви грижи и явно не се притеснява от факта, че в сърцето на града се образува една болезнена язва. Начинът, по който изглежда ул. “Граф Игнатиев” днес освен тъжен и недопустим, е и пример за това, че удобната, качествена и красива градска среда просто не е сред приоритетите на управляващите града. При това – напук на всякакви научно доказани теории и елементарна логика, че именно градската среда оказва съществено значение за това дали се чувстваме щастливи и добре на мястото, на което живеем.

Ремонт, но догодина

В почивния петъчен ден, нашият екип реши да направи фоторазходка по цялата дължина на улицата и да заснеме безобразното ѝ и дори опасно състояние. Припомняме, че още през 2013 г. се състоя конкурс за обновление на централните градски зони на София и ул. “Граф Игнатиев” беше един от основните акценти. Победилият проект, слава Богу, не включваше за пореден път кафяво-охра клинкерни павета, безумни фонтани и кичозна градска декорация. Важно е да се уточни, че практиката при провеждането на конкурси често показва, че избраната концепция или въобще не се реализира, или се преработва изцяло. Засега подобни индикации не са дадени, но винаги трябва да сме подготвени за подобно развитие на ситуацията. Гражданското общество успя да се пребори и срещу заложеното в първоначалния проект движение на трамвайните мотриси в един коловоз, което трайно щеше да осакати цялата трамвайна мрежа на София.

Проект за реконструкция на ул. Граф Игнатиев

Проект за реконструкция на ул. Граф Игнатиев

Въпреки че победителят беше обявен в началото на 2014 г., още тогава започнаха съдебни битки, тъй като се оказа, че комисията, която трябва да определи победителите, не е работила коректно, включително са изнасяни неправомерно данни за развитието на конкурса преди той да е завършил. Последната актуална информация към началото на 2016 г., показва, че в крайна сметка две от четирите централни зони на София ще получат финансиране от новата оперативна програма Региони в растеж, като за Зона 2, в която попада и реконструкцията на ул. “Граф Игнатиев”, ще бъдат заделени 21 млн. лева.

Дали и кога обаче това ще се случи, предстои да разберем. Досегашният опит показва, че Столична община е крайно мудна и безотговорна що се отнася до подобни проекти, а и кметът г-жа Фандъкова, вече успя да се оправдае по безумен начин, че ремонтът се отлагал, заради строителството на третата линия на метрото. С подобни аргументи обещани от много години обекти ежегодно биват включвани в програмите за инвестиции, но до тяхната реализация така и не се стига. Едно е сигурно – ул. “Граф Игнатиев” няма да бъде ремонтирана и през 2016 г.

Внимание: Опасно за пешеходци

Софиянци обичат риска, много го обичат. Само подобна констатация би обяснила факта, че все още има хора, които избират да минат по ул. “Граф Игнатиев”, въпреки че придвижването по нея е изпълнено с всякакви препятствия – плочки-изненади, хвърлящи кал и вода във всички посоки, дупки, пропаднали шахти, всякакви стърчащи метални елементи, контейнери препълнени с боклук, хаотично разположени рекламни пана и т.н.

В борбата за собственото си оцеляване и то в самия център на София, пешеходецът има два избора – или да ходи на пръсти, внимателно планирайки всяка следваща стъпка, или ако е по-ербап човек, да махне с ръка и да се впусне смело в приключението, без да го интересуват счупени крака, изкаляни обувки и дрехи, или дори евентуална контузия от преминаващ, въпреки забраната, автомобил.

ЦЯЛОТО РАЗСЛЕДВАНЕ С ОЩЕ СНИМКИ ТУК:

http://spasisofia.org/

Източник: „Спаси София“

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024