Личности

Хелмут Кол повдига завесата: Горбачов продаде ГДР на цената на един сандвич!

Хелмут Кол повдига завесата: Горбачов продаде ГДР на цената на един сандвич!

Колtimthumb.php

Скандалите, свързани със спомените на патриарха на европейската политика, бивш канцлер обединител на Германия Хелмут Кол не стихват, пише руското издание „Комсомолска правда“. Първият президент на СССР Михаил Горбачов и днешният канцлер на Германия Ангела Маркел едва ли някога са си представяли, че ще изплуват деликатните подробности от разговорите им с „приятеля Хелмут“.

Бившият политик изповяда прекалено откровено миналото си пред журналиста Хериберт Шван още в началото на хилядолетието и всичко бе записано на диктофон, припомня „Комсомолска правда“. Много от героите на неговите разговори на маса тогава още не заемат високи постове и затова възрастният политик въобще не се церемони в оценките си за тях. Неговата „приемна дъщеря“ в Християн-демократическия съюз Ангела Меркел стана канцлер едва през 2005-а. По-късно той все пак поискал от журналиста да му върне записа. Онзи го направил, но след като копирал екзеплярче и за себе си.
През 2014 г. журналистът издал спомените на бившия канцлер под заглавието „Протоколите на Кол“. В книгата са дешифрираните му разговори с обединителя на Германия плюс авторски пояснения. Затова по-голямата част от събитията са изложени преразказани в трето лице. По-долу са най-интересните.
„Ангела не може да си служи с вилица и нож“
„Хелмут Кол, подобно на престарелия крал Лир, може повече да не обръща внимание на другите. Той нарича днешния лидер на ФРГ „моят позорен наследник“. „Ангела Меркел не можеше да си служи с вилица и нож – спомня си Кол. – по време на държавните приеми тя така се въртеше около яденето, че се налагаше да й напомняме да се държи прилично.“ За нейния приближен Фридрих Мерц казва – „Този човек за нищо не става. Меркел няма понятие какво трябва да прави, а Мерц е едно политическо бебе.“

Самата Меркел Кол не зачита за нищо, като казва: „Тази дама до такава степен няма характер, че не ти остава нищо друго, освен да се прекръстиш!“
Сто милиарда за Източен Берлин
„За извеждането на Западната група войски (б.р. – на СССР) от ГДР Кол платил на руснаците сума, еквивалентна на 4 милиарда евро. „Това е направо нищо! – спомня си бившият канцлер. – Ако Горбачов беше ни казал: давате сто милиарда и взимате ГДР, ние щяхме да ги дадем. Какво са сто милиарда за Източните провинции, чиито годишен бюджет е петстотин милиарда? Ние получихме ГДР на цената на един сандвич!“

„Комунистическият режим в ГДР падна не заради уличните протести, а по други причини. И тук Кол не си подбира много – много думите.

„Горбачов каза на партьорите си от Източния блок: повече няма да ви даваме пари, правете, каквото искате. Така че обединението на Германия не е заслуга на гражданите, а на парите… Горбачов е видял икономическите данни и сигурно е разбрал, че комунистическият режим си е изпял песента и няма шанс да оцелее“.

„Ако Горбачов беше пробил „Чек пойнт Чарли“ с танк, привържениците на твърдия курс в ГДР щяха да възстановят стената отново. И всичко щеше да си остане както беше. Да, щеше да има размяна на ноти, митинги в целия свят, но нека сме честни: никой на планетата не би казал, че заради тези нещастници в Германия, си струва да рискуваме да стигнем до военно противопоставяне с руснаците“.

Превод „Епицентър.бг“

http://epicenter.bg/article/Helmut-Kol-Gorbachov-prodade-GDR-na-tsenata-na-edin-sandvich-/101893/11/33

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023