Европа

Чехия стяга референдум за напускане на ЕС заради безвизовия режим с Турция!

Чехия стяга референдум за напускане на ЕС заради безвизовия режим с Турция!

26-13-01-Praga-Protest-1

Подкрепата на ЕК за въвеждане на безвизов режим за турски граждани доведе до обсъждания на референдум за излизане от ЕС в чешкия парламент. Предложението за начало на такива дебати дойде от депутатите на дясноцентристката коалиция „Зора”. То беше одобрено от 96 от присъстващите 169 депутати в долната камара на парламента в Прага.

„Съвършено недопустимо е 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно си сътрудничи с „Ислямска държава”, да получи свободен достъп в Европа и Чехия. ЕС отдавна не защитава интересите на европейските граждани. Той се превърна в диктаторска организация”, заяви председателят на „Зора” Мирослав Лидински.

От коалицията подчертаха, че целта на инициативата им не е „унищожението на добрите неща в ЕС, а спиране на самоубийствената политика на европейския елит”.

Политолозите в страната смятат „Зора” за популистко и ислямофобско движение, припомня ТАСС. Днешното му предложение обаче беше подкрепено от комунистите, мнозинството от депутати от Гражданската демократическа партия и някои представители на партии в управляващата коалиция.

В същото време според експерти истинско провеждане на референдум за излизане на страната от ЕС няма да получи подкрепа в парламента. Дебатите са по-скоро израз на несъгласието на много чешки политици с въвеждането на безвизов режим за Турция, както и с предвидените финансови санкции за страни, които не желаят да участват в квотното разпределение на бежанци между държавите в ЕС. 

Източник: FBR.bg

http://www.fbr.bg/read.php?n=57687

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024