epa05332945 Russian President Vladimir Putin visits the Byzantine and Christian museum in Athens, Greece, 27 May 2016. Russian President Vladimir Putin has traveled to Greece to visit a secluded Christian Orthodox monastic sanctuary and discuss energy and privatization deals in the cash-strapped country.  EPA/Thanassis Stavrakis/ POOL

Русия е готова да разгледа всякакви проекти за газопроводи в Европа, но са й нужни предварителни гаранции, заяви вчера президентът Владимир Путин след края на преговорите с гръцкия премиер Алексис Ципрас, цитиран от ТАСС. Путин прави първото си за тази година посещение в страна от Европейския съюз. Мерките за сигурност в южната ни съседка са драконовски.

Руският президент посочи, че Москва вече не вярва просто на разговори за големия взаимен интерес от изграждането на газопроводи и няма да харчи пари напразно. Той не пропусна да припомни за спирането на „Южен поток“ от страна на българското правителство „под давлението на САЩ и ЕС“.

Енергийните проекти – за доставка на природен газ, петрол и електроенергия, на Балканския регион трябва да бъдат „мост на сътрудничество, а не трамплин за стълкновения“. Този коментар направи гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на пресконференцията след срещата му с Путин, предавана от Russia Today.

Путин допълни още, че в момента „Газпром“ работи за реализацията на разширението на „Северен поток“, но това не пречи да бъдат разглеждани и проекти за Южна Европа и се анализират вариантите

Ципрас беше категоричен, че енергетиката е област, която заема централно място и за Гърция, и за целия регион.

Владимир Путин не пропусна да предупреди, че Кремъл няма друг избор, освен да предприеме ответни действия срещу американския противоракетен щит в Европа. От Атина Путин без да използва дипломатичен тон предупреди Румъния и Полша, че може да се окажат в обсега на Русия, предаде Ройтерс.

Русия ще бъде принудена да предприеме ответни мерки, за да сведе до минимум заплахата, каза Путин.

Решаването на въпроса с Донбас е възможно единствено чрез децентрализирането на Украйна и закон за специален статут, тази стъпка не трябва да бъде отлагана под предлога на обстрелите, заяви руският президент Владимир Путин. „Въпросът за Донбас може да бъде решен… само чрез изпълняването на минските споразумения”, каза Путин.

Той припомни, че в съответствие с Минските споразумения трябва да бъдат направени промени в Конституцията на Украйна. „Става дума за централизацията, както обичат да казват в Украйна”, отбеляза той.

Путин също напомни за необходимостта от приемането на закон за амнистията, да се въведе в действие закон за особения статут на Донбас.

„Тези решения не трябва да бъдат отлагани под предлога, че в зоната за сигирност, в зоната на разграничение някои си стреля по някой друг. Ако няма желание да се извършват политически трансформации, то винаги ще се намери някой, който да стреля, и друг, който да отговори. Така ще е винаги, докато не бъдат приети решения от политически характер”, подчерта Путин.

Путин коментира и скорошните думи на украинския президент Петро Порошенко за това, че след връщането на Надежда Савченко Киев ще си върне Крим и Донбас.

Въпросът за Крим е приключен окончателно и не подлежи на обсъждане, заяви Путин. „Това е историческо решение на хората, живеещи в Крим. Русия няма да води с никого никакви обсъждания по този въпрос”, каза руският президент.

Блиц, News.bg, Russia today

https://news.bg/world/rusiya-iska-garantsii-za-novi-gazoprovodi.html