Европа

EС официално стартира своя край! Брюксел предлага визите за турци да отпаднат!

EС официално стартира своя край! Брюксел предлага визите за турци да отпаднат!

визитурция5e_badcu6
Дами и господа, ЕС официално стартира своя край. Нито държавите от вън имат респект от тия чантаджии нещастни, нито гражданите им. Лафа, че в който съюз влезнем ние българите е обречен на гибел май ще се окаже истина.
Европейската комисия ще предложи на утрешното си заседание либерализиране на визовия режим за Турция.
Това ще позволи на 79 милиона турски граждани да пътуват в Евросъюза безпрепятствено в рамките на три месеца, отбелязва БНР.

Предварителното одобрение е било дадено още вчера, твърди Ройтерс, като се позовава на два източника от централата на ЕК в Брюксел.

Допреди десетина дни Турция бе изпълнила по-малко от половината, а от вчера – вече 65 от общо 72 изисквания. Това, според агенцията, показва, че Европейската комисия бърза да даде облекченията, искани от Анкара.

Падането на визите бе едно от ключовите условия за спирането на милионния мигрантски поток през Егейско море, договорени още миналия ноември и препотвърдени през март.

Турските власти намекнаха неколкократно, че ако това не се случи, споразумението ще пропадне.

На 18 март ЕС и Анкара се договориха за споразумение за релокация на бежанци от европейски страни в Турция, както и създаването на бежански центрове там. В него е заложено още, че на Турция до 2019 г. ще се отпуснат допълнително 3 млрд. евро, отделно от вече договорените 3 млрд.

От първоначалните 3 млрд. евро 1 млрд. ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро ще са от допълнителни вноски на държавите членки.

Вноската на България е 5 876 945,49 евро. Тя е изчислена въз основа на дела на брутния национален доход на страната в общата сума на брутния национален доход на ЕС.

Гражданите на Турция от 1 юли ще могат да посещават Шенгенската зона без да е нужно издаването на визи, съобщи уверено още на 30 март зам.-външният министър Наджи Кору.

„Най-късно от 1 юли вратите на 26 европейски държави ще се отворят за нашите граждани и пътуванията ще станат безвизови. Гражданите на Турция ще имат право на престой в Шенген до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период“, каза той.

По думите му всичките 72 изисквания на ЕС за преход към либерализация на визите трябва да бъдат изпълнени до 4 май, като (към 30 март) остават още около 30.

Не се кахърете за бъдещето на ЕС. То съвсем скоро може да се изясни. Великобритания е вторият донор след Германия. Ако тя напусне ЕС, много е вероятно и Германия да го напусне. Това ще е краят. Ще се сформират малки регионални икономически съюзи, но в общи линии всеки ще се спасява сам.
Със запушен нос

Ако тази сряда Европейската комисия препоръча на турците да бъдат предоставени безвизови пътувания в Шенгенското пространство на Европа, ще го направи запушвайки носа си, коментира Катя Адлер от Би Би Си.

Свобода на словото, право на справедлив процес и преразглеждане на антитерористичните закони, така че да бъдат защитени по-добре правата на малцинствата… Това са само някои от критериите, чието изпълнение ЕС изисква от другите страни преди да вдигне за тях визовия режим, дори за краткосрочни пътувания.

Image_5430716_407

Трудно е Турция да бъде описана като страна, изпълнила тези условия. Анкара все повече се разправя със своите критици по начин, който е по-автократичен, отколкото демократичен.

Но за ЕС днешните времена са отчайващи. Комисията и повечето правителства в съюза са под огромен обществен натиск да облекчат миграционната криза.

Следователно, както казват моите източници, комисията ще спази договореното. Но те подчертават, че тя не подписва празен чек.

Турция ще получи зелена светлина за визите тази седмица, за да остане сговорчива. Но ще й бъдат също припомнени важните критерии, които все още има да изпълнява, пише коментаторката на Би Би Си.

Източник: Dir.bg

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024