Европа

Financial Times: Силите за бързо реагиране на НАТО са безсилни срещу Русия!

Financial Times: Силите за бързо реагиране на НАТО са безсилни срещу Русия!

ru-nato

В случай на евентуален конфликт с Русия НАТО няма да може да разгърне в Източна Европа силите си за бързо реагиране, споделя пред „Файненшъл Таймс“ (Financial Times/FT) източник от алианса, цитиран от ТВ „Звезда“ . Според него причината се крие в прекалената „уязвимост“ на натовските войски заради засилването на руските войски в Калининградска област.

Според сметките на НАТО силите им за бързо реагиране ще бъдат разгромени още преди да започнат да се готвят за бой на изток от Одеса.

„Русия разполага със зенитни и противоракетни комплекси както със сухопътно, така и с морско базиране, както и с бойни самолети в Калининградска област и други региони“, се посочва в статията.

За да направи групировките си по-малко уязвими, алиансът планира да увеличи контингента си на Изток. По-специално, да разположи край границите с Русия четири батальона: в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Плановете за по-нататъшно разширяване на военното присъствие на източния фланг ще бъдат обсъдени от членките на НАТО на предстоящата среща на върха във Варшава през юли, отбелязва британското издание.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че в отговор на разполагането на батальони на НАТО в Източна Европа Русия ще създаде три нови дивизии. Москва нееднократно е заявявала, че е готова да реагира адекватно на действията на НАТО, макар че няма интерес от засилване на конфронтацията с алианса.

След срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. с цел отбрана на източноевропейските членки на алианса бе сформирана група от сили за бързо реагиране (или „Острие на копието“/Spearhead Force). Според плановете ѝ числеността ѝ трябва да достигне 5000 военнослужещи, припомня ТВ „Звезда“.

Източник: Руски дневник

http://bg.rbth.com/news/2016/05/16/ft-ostrieto-na-nato-v-evropa-e-bezsilno-sreshchu-rusiya_593295

 

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024