Политика

Амбасадата на „Козяк“ се оказа в небрано лозе – лобира за ТТИП с несъществуващ доклад на БАН!

Амбасадата на „Козяк“ се оказа в небрано лозе – лобира за ТТИП с несъществуващ доклад на БАН!

Мистерията с „доклада“ на БАН за положителните ефекти от ТПТИ върху българската икономика е разбулена. Двама посланици се позовават на несъществуващ документ.

Анализ на ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) не е изпълняван от БАН. Това се казва в отговор на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева до народния представител от „БСП-Лява България“ Георги Гьоков. Въпросният „доклад“ на БАН бе цитиран от двама посланици на САЩ в България като аргумент за ползите от търговското споразумение, по което преговарят Съединените щати и Европейският съюз.

1460029499

Вицепремиерът Меглена Кунева се ръкува с американския посланик Ерик Рубин

Още на 3 декември 2014 г. тогавашната посланичка на САЩ в България Марси Рийс аргументира ползите за България от ТПТИ с проучване на БАН. Това се случва по време на конференция „Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес“, в която участва и г-жа Кунева. Форумът е организиран от  Американската търговска камара в България и Консултативния комитет на италианското предприемачество в България в сътрудничество с посолството на САЩ в София и Българската търговско-промишлена палата. „Очакванията са за повишаване на износа на България за САЩ със 7,7%, според проучване на БАН“, твърди посланичката. Думите на г-жа Рийс са широко отразени от български медии.

На 18 декември 2014 г. сдружение „Солидарна България“ съобщи, че американската посланичка цитира несъществуващ доклад. Позовахме се на въпрос към проф. д-р ик. н. Иван Ангелов – член-кореспондент на БАН, учен от Института за икономически изследвания на академията. „Такива анализи не са правени“, заяви проф. Ангелов, който е и член на научния съвет на БАН. Още тогава попитахме: Ще разкрие ли американското посолство текста, на който се позовава? И в случай, че такъв анализ няма, ще се извини ли за невярната информация, с която поддтиква българските управляващи към прибързани решения?

На 20 май 2016 г. новият посланик на САЩ Ерик Рубин отноворекламира ползите от подписване на Трансатлантическо търговско споразумение, позовавайки се на доклад на БАН. „Българската академия на науките направи някои проучвания, според които, благодарение на ТПТИ българският износ ще се увеличи с 7,7%, и по подобен начин, производителността на труда в страната (измервана в БВП на глава от населението) ще се увеличи с 6,8%“, заявява г-н Рубин в реч пред Американската търговска камара в България.

Същия ден сдружение „Солидарна България“ изпрати писмо на официалния електронен адрес на посолството на САЩ в София с молба докладът да ни бъде предоставен, тъй като не може да бъде открит, нито на интернет страницата на БАН, нито на сайта на дипломатическата мисия. Отговор не последва. „Солидарна България“ използва случая да изпрати на посолството свое изследване за потенциалните ефекти от ТПТИ за България, публикувано през април 2015 г. Напомняме, че досега единственият български доклад, който прогнозира положителни ефекти за страната е изготвен от неправителствената организация „Институт за пазарна икономика“, но както се посочва от авторите му, той е частично финансиран от американското посолство.

На 2 юни 2016 г. народният представител Георги Гьоков внася актуален въпрос до вицепремиера Кунева. „Моля да отговорите съществува ли доклад или някакъв вид проучване, анализ, на БАН за ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, от кого е поръчан и кой е финансирал изготвянето му. При условие, че такъв документ на БАН съществува, ви моля да ми бъде предоставен заедно с отговора“, пише депутатът.

На 10 юни 2016 г. г-жа Кунева изпраща своя отговор. Той гласи: „Съгласно предоставена от ръководството на Българската академия на науките информация докладът, който анализира ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, е разработен от екип учени, работещи в САЩ. Ръководител на екипа е проф. Джеймс Андерсън от Boston College, който е един от най-известните изследователи в тази област. В екипа участва доц. Йото Йотов от Drexel University, който е асоцииран член на Института за икономически изследвания при БАН. През лятото на 2014 г., за период от три месеца, доц. Йотов е бил на изследователска позиция в института и в този период са проведени няколко семинара, на които са обсъждани методологията и резултатите от изследването на ефектите от ТПТИ. Вероятно поради връзката на доц. Йотов с Института за икономически изследвания при БАН, се е създало впечатление, че това изследване е извършено от Българската академия на науките. Във връзка с гореизложеното Ви уверявам, чеанализ на ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТПТИ) не е изпълняван от БАН“.

Сдружение “Солидарна България“ благодари на г-н Гьоков и г-жа Кунева за изясняването на случая. Призоваваме българската общественост да продължава да настоява пред своите политически представители за по-голяма прозрачност във водените преговори. Пожелаваме на Българската академия на науките да намери кураж по-последователно да брани името си от политически злоупотреби. Надяваме се, че участници в дискусията за ефектите от ТПТИ върху българската и европейските икономики занапред ще използват по-сериозни аргументи.

Солидарна България

http://solidbul.eu/?p=5921

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024