Политика

Брекзит е лош сигнал, вноските в ЕС може да нараснат! Или парите оттам да намалеят!

Брекзит е лош сигнал, вноските в ЕС може да нараснат! Или парите оттам да намалеят!

1466064608-dsc1608jpg

Трудно е да се даде категорична оценка. Ако погледнем по простата математическа логика, че излизането на Великобритания означава 11% по-малко пари в бюджета на ЕС, това ще е свързано с редуциране на кохезионната политика, на общата селскостопанска политика, на разходите за издръжка на европейските институции. Подходът обаче би могъл да бъде и друг. Тепърва трябва да има дебат дали има основание за увеличаване на вноските на останалите държави членки. Пак говорим за сценарии. Единият е съюзът да оперира с по-малък бюджет, другият – вноските на всички държави да бъдат увеличени и да се гонят първоначалните приходни параметри на бюджета.

Това заявява вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за днешния „Труд“.

Статистиката отчитала положителни резултати у нас, които са добри в един следкризисен период на фона на другите държави членки, твърди той.

Големият проблем е как се разпределя този растеж, най-вече резултатите от него. И тук не говорим за съотношението между различните обществени групи, а за разликата между районите в България. Голяма част от икономическия виталитет се отнася по-скоро за едни области на България, други остават встрани в него, но това е много дълга тема за отделен разговор.
Относно въпроса за мненията по форумите – отговорът е, че нямаме основание да сме спокойни. Ситуацията трябва да се следи с необходимата доза тревога. Основание за паника обаче няма, защото аргументите за съществуване на ЕС – и икономически, и свързани със сигурността, и с политическото влияние в световен мащаб – са много повече от възможните критики. Крайно време е да започне дебатът какви реформи трябва да се извършат на ниво ЕС, защото европейските институции трябва да се движат с темпа на желанията на хората и да съответстват на предизвикателствата на новото време, твърди Дончев.

Блиц

http://www.blitz.bg/news/article/424056

More in Политика

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024
габи-1

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

март 25, 2024