Европа

Все повече гласове на запад за отмяна на санкциите срещу Русия!

Все повече гласове на запад за отмяна на санкциите срещу Русия!

5e_9mygx9
Австрийският и германският външни министри се обявиха за поетапна отмяна на санкциите срещу Русия при изпълнение на договореностите.
Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви вчера, че е време Европейският съюз да се опита да определи допирни точки с Русия.

Смятам, че ние трябва постепенно да стигнем до споразумение, при което за всяко прилагане на Минския протокол, при всяка отделна стъпка санкциите постепенно да бъдат отменяни„, каза Курц в дискусионно предаване на австрийската телевизия, цитиран от Ройтерс и БТА.

Би било много силен сигнал за изглаждане на разногласията, ако се постигне такова споразумение в средносрочна перспектива. Надявам се, че това ще бъде прието по подобаващ начин, допълни австрийският дипломат.

Също вчера външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че ЕС трябва да сваля постепенно ограничителните мерки, въведени срещу Русия – ако има съществен напредък в мирния процес. Според него санкциите не са самоцел на ЕС.

Подходът всичко или нищо, макар да звучи добре, не работи, посочи още Щайнмайер. Той отхвърли критиките, че действа като „адвокат на Кремъл„.

Германската социалдемократическа партия на Щайнмайер подкрепя една по-помирителна позиция към Москва, отколкото консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, отбеляза вчера Ройтерс.

Меркел многократно е повтаряла, че санкциите, наложени на Москва, могат да бъдат вдигнати само когато изцяло, а не частично, е изпълнено мирното споразумение за прекратяване на конфликта в Украйна.

Европейският съюз ще продължи тази седмица икономическите санкции срещу Русия заради конфликта с Украйна с още шест месеца, тъй като обвързва тези санкции с пълното прилагане на мирния план за Източна Украйна, блокирано от месеци, припомня Ройтерс.

Преди дни Европейският съюз продължи с още една година санкциите срещу Русия, въведени заради анексирането на Крим. Тези санкции са удължени до 23 юни 2017 година и с тях се налага забрана за внос на продукти от Крим, за инвестиране там, за сътрудничество в туризма, както и за износ на някои стоки и услуги за полуострова.

Действието на тези мерки е ограничено само за територията на Крим и Севастопол.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и руският президент Владимир Путин обсъдиха отношенията ЕС-Русия на среща в Санкт Петербург, но не са дискутирали въпроса за санкциите. Пред икономическия форум в руския град Юнкер обвърза отпадането на санкциите с изпълнението на Минските договорености.

Владимир Путин призова европейските лидери да подобрят отношенията със страната му въпреки санкциите. Европейският съюз би трябвало да прояви гъвкавост и да вземе под внимание интересите на европейските инвеститори, които искат да правят бизнес с Русия, каза той.

Dir.bg

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024