Политика

Вчера Борисов заслужи заплатата си на премиер, държа се като цар Борис срещу Хитлер!

Вчера Борисов заслужи заплатата си на премиер, държа се като цар Борис срещу Хитлер!

toma-tomov--341656

„Идва дълго и лошо лято. Вчера Бойко Борисов си заслужи заплатата на министър-председател. Сега трябва да видим дали ще му стиска да продължи тази политика. Ако това стане, може да ми стане симпатичен.“ Това каза в сутрешния блок на bTV политическият анализатор Тома Томов.

Той коментира горещата тема за създаването на обща Черноморска флотилия. Великият Шарл дьо Гол, който никога не е бил рубладжия, беше заявил, че Франция ще напусне НАТО. В Москва тези дни беше и Никола Саркози, който заяви, че Европа трябва да се развива с Русия.

Томов сравни ситуацията с тази, в която е бил българският цар Борис III по време на Втората световна война, когато съюзникът му Хитлер е поискал войски за източния фронт, но е получил отказ от „един велик български държавник”.

По думите му „Румъния е една реваншистка страна” с конкретни териториални интереси в бившето съветско пространство, а „Турция ще е екзистенциален проблем за България” през следващите години. „България не трябва да прави нищо общо. Ние сме в един пакт с Турция и Румъния, но трябва изключително да внимаваме в Черно море. Положението е опасно, има толкова натрупано оръжие”, заяви още Тома Томов.

„Ако вземеш срещу Хитлер да сложиш Плевнелиев, как би се държал Плевнелиев? Какво каза той пред Европейския парламент – чета всичко и не го харесвам. Мисля, че интересите на страната искат лидер”, каза журналистът. По думите му на фона на научно-техническата революция и цивилизационния сблъсък между народи и религии, „трябва да имаш на държавното кормило мъж с топки”.

Като пример за такъв той даде Виктор Орбан.

По отношение на предстоящия референдум за „Брекзит”, Томов посочи, че има конфликт „между две Англии” – на глобализацията и технологиите и тази на предградията и работническата класа. В основата му са бежанците.

„Англия е била империята, над която никога не е залязвало слънцето, сега Англия да бъде провинция на Европа? Две трети от управляващата партия са против. Даже Дейвид Камерън е наследник на Маргарет Тачър, която считаше ЕС за нереформирано идиотско създание”, посочи журналистът, който не се ангажира с прогноза какво ще решат на Острова.

По думите му и преди изборите в САЩ виждаме във фона не само конфликт на 99-те процента срещу топ 1%, но и все по-ясния въпрос дали няма алтернатива на сегашната външна политика на Вашингтон и завръщане към вижданията на Рузвелт и Кисинджър.
Що се отнася до социалното неравенство, Томов посочи, че Русия е „олигархична държава”, но разликата между бедни и богати е подобна на тази в САЩ (41.6 срещу 41.1 по скалата на Джини-б.р.).

Турция рекетира целия Европейски съюз.

Румъния също е реваншистка държава и всички знаем какво искат от бившия СССР.

Полша също е във вечен конфликт с Русия.

Ние няма нужда да се месим в тези конфликти, категоричен беше Томов.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Toma-Tomov-Vchera-Borisov-zasluzhi-zaplatatasi-na-premier/103825/2/48

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024