САЩ

И в САЩ го закършиха – вижте седемте основни финансови проблема на американците!

И в САЩ го закършиха – вижте седемте основни финансови проблема на американците!

dolari32

Все повече американци смятат, че живеят „по-комфортно“ или „добре“, но много от жителите на тази страна са далеч от финансово благополучие. Федералният резерв проведе анкета, в която участваха около 5700 души. Резултатите бяха публикувани на 25 май.

Анкетираните отбелязват, че живеят по-добре спрямо предходните години, но все още са принудени да взимат сложни решения, което ги води до финансови грешки – някои, например, теглят рисковани кредити или не успяват да съберат средства за пенсия.

Ето само някои от основните акценти от анкетата.

1. Американците имат прекалено малко спестявания за черни дни

Около 46% от анкетираните американци заявяват, че не разполагат с повече от 400 долара за кризисни ситуации. Ако нещо се случи повечето ще продават собственост или теглят заеми.

Това е изключително неприятна перспектива, като се има предвид фактът, че финансовите изненади, които изискват извънредни разходи, се случват все по-често: 18% от анкетираните заявяват, че те или членове на семейството им, които живеят с тях, са се сблъсквали с финансови проблеми през последната една година – неочаквани здравословни проблеми, загуба на работата, развод, спад в работните часове или заплатата.

От хората, заявили, че нямат спестявания за спешни случаи, 38% твърдят, че в случай на криза ще изтеглят от кредитната си карта и ще връщат сумата постепенно, 28% по-скоро ще вземат заем от приятел или роднина, 17% казват, че ще продадат нещо, 7% твърдят, че ще изтеглят кредит, а 4% заявяват, че ще се възползват от краткосрочен заем или овърдрафт.

31% са отговорили, че няма да могат да платят подобна сума.

Много от тези решения ще доведат до бързо влошаване на финансовата ситуация, тъй като заемите и кредитните карти изискват не само изплащане на заема, но и на лихвите, което увеличава общата сума.

В отчета си Федералният резерв препоръчва застраховките, които покриват неочакваните финансови разходи.

Важен факт е, че много от анкетираните са заявили, че имат медицинска и автомобилна застраховка, както и застраховка недвижимо имущество.

Около една четвърт от запитаните са обяснили, че имат застраховка за случаи на нетрудоспособност и един на седем е отбелязал, че притежава застрахователно осигуряване за дългосрочна медицинска помощ.

2. Американците както и преди не могат да си позволят някои от медицинските си разходи

Около 225 от анкетираните са отговорили, че през последната една година не са се сблъсквали с необходимостта от допълнителни средства за непланирани медицински нужди. Средната стойност на непредвидените разходи по здравословни причини е към 2-3 хиляди долара.

Много от участниците в анкетата са отговорили, че са пропускали медицинските процедури и прегледи, тъй като не са можели да си ги позволят.

Към 20% са отговорили, че през последната една година не са лекували зъбите си, защото не са можели да си го позволят. 12% въобще не са посещавали лекар, а 11% са отказали да си купят предписаните им лекарства.

9% не са се обръщали към необходимите специалисти, а 7% са пропускали лекарските прегледи след изписване от болницата. 5% са се отказали от лечения и консултации за психическото си здраве.

Не е никак учудващо, че хората с медицинска застраховка са получавали лекарска помощ много по-често от тези, които нямат.

Има и положителни тенденции: 27% са се отказали от медицинска помощ заради липса на пари, което е с 4% по-малко спрямо 2014 г.

3. Голяма част от хората в зряла възраст нямат никакви пенсионни спестявания

Около 31% от хората в зряла, но не пенсионна възраст, нямат абсолютно никакви спестявания за пенсионирането си – същото количество като през 2014 г.

Анкетираните са от различни възрастови групи. Около половината са в категорията 18-29 години. Около 75% от хората в трудоспособна възраст от 45 години нагоре имат някакви спестявания.

Все пак броят работещи, които са без никакви средства в пенсионния си фонд, е обезпокоителен.

14% от все още работещите хора на възраст над 60 години нямат никакви спестявания за пенсия,

За да бъде избегнат този проблем, финансовите консултанти препоръчват да се живее икономично, да се подхожда разумно към инвестициите, да се планират разходите за здравеопазване, което може да се окаже по-скъпо за по-възрастните.

Няма съмнение, че е по-добре да започнем да заделяме за пенсия колкото се може по-рано.

4.Дори тези, които имат пенсионни спестявания, не знаят как да инвестират

Измежду анкетираните, които имат пенсионни спестявания или специална пенсионна сметка, само 15% са заявили, че са „напълно уверени“ в способността си да взимат правилни инвестиционни решения.

36% са заявили, че са „като цяло уверени“, 33% са „не съвсем уверени“ и още 15% са „неуверени“.

5.Студентските кредити не са единственият вид дългове, които възникват във връзка с образованието

Около 41% от американците в зряла възраст, които са продължили да учат след като са завършили средно образование, са задлъжнели във връзка с висшата си квалификация. Повече от 90% от тях са заявили, че са взимали студентски кредити.

 

21% твърдят, че имат дългове по кредитна карта, свързани с образованието им. 3% са отбелязали, че имат кредит във вид на залог на домашно имущество, който използват за покриване на образователните си разходи.

Видовете заеми, различни от студентския кредит, не са непременно лоши, особено ако лихвите при кредитните карти или личния вид заем са по-ниски в сравнение със студентския кредит. Това може да се окаже разумно решение.

Тези, които нямат завършено висше образование по-често закъсняват с изплащането на кредита в сравнение с онези, които са получили някакъв вид висше образование.

Студентите от първо поколение по-често закъсняват с вноските по кредитите си в сравнение с тези, които имат поне един родител с висше образование.

Също така при афроамериканците и латиноамериканците по-често се случва да не се справят с вноските по заемите си.

6.Много хора все още нямат висше образование

Едва 16% от младите хора на възраст между 25 и 34 г., чиито родители имат висше образование, са завършили университет.

Без съмнение висшето образование не гарантира благополучно финансово бъдеще, както показват и данните за ръст при задължалите студенти в САЩ.

Над 60% от анкетираните, които са завършили държавни университети, са заявили, че стойността на образованието им е по-висока от финансовата му цена.

Само 32% от завършилите частни институти са на същото мнение.

7.Хората обичат да купуват нови автомобили, но не винаги имат план как да изплатят покупките си

Почти четвърт от запитаните са казали, че те самите или техните съпрузи са купили нов или запазен автомобил през изминалата година.

Около 2/3 от закупилите автомобили са купили колата си на кредит. Половината от тези кредити са взети от организациите, които продават автомобилите. Другата половина са взети от банка или чрез интернет заем.

12% от купувачите на автомобили, които са използвали кредит, са го взели за по-дълъг срок от периода, в който планират да карат автомобила.

Това е потенциално много опасна финансова ситуация, като се имат предвид лихвите по кредитите.

Повечето от анкетираните са отбелязали, че лихвите по кредитите им са били под 10%, но е има такива, при които са надхвърлили 10%.

Автокредитите са третият най-разпространен вид дълг в САЩ след ипотечните и студентски кредити.

Според данните на Федералния резерв общата сума от автокредити на американското население за третото тримесечие на 2015 г. превишава един милиард долара.

Източник: Вести, Fbr.bg

http://www.fbr.bg/read.php?n=59358

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024