СВЯТ

НАТО отново плаши с безсилие: Не можем да защитим Балтика от нападение на Русия!

НАТО отново плаши с безсилие: Не можем да защитим Балтика от нападение на Русия!

65565-im33123age_620_348

„НАТО не е в състояние да защити Литва, Латвия и Естония в случай на хипотетично нападение от страна на Русия, заявява в интервю за германския всекидневник „Die Zeit”   командващият на сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис.

„Русия може да завладее балтийските държави по-бързо, отколкото ние бихме пристигнали там, за да ги защитим”, казва генералът в интервю, което ще бъде публикувано утре, но извадки от него бяха разпространени предварително.

Ген. Ходжис смята за реалистични оценките на редица аналитици, според които на руската армия хипотетично ще са необходими от 36 до 60 часа, за да завладее столиците на балтийските републики.

Главнокомандващият сехопътните сили на НАТО смята, че решението на министрите на отбраната на Германия, Великобритания и САЩ да изпратят четири батальона с до 1000 души персонал в Полша е мното правилно. В тази операция са включени също така сили на Канада и Франция. Министърът на отбраната на Полша призна, че не може да спи спокойно от руската заплаха и затова бе решено да се създаде цивилна армия от 35 000 души, която денонощно да брани страната от изток.

През март САЩ обявиха, че ще прехвърлят през февруари 2017 г. цяла танкова бригада на източния фланг на Алианса, която ще бъде дислоцирана в прибалтийските държави, Полша, Румъния и България.

Преди броени дни в Полша завършиха най-мащабните военни маневри на НАТО след края на „студената война“, в които участваха 24 държави и на които бе отработена координацията на силите на Алианса при мащабна агресия на Русия срещу Полша.

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер нарече тези маневри „подстрекателство към война“ и безсмислено „дрънкане на оръжие“, които единствено могат още повече да изострят отношенията с Русия.

Генерал Ходжис обаче е на мнение, че военните маневри са били много полезни и хода на ученията „Анаконда” е установена недостатъчна координация между страните членки при прехвърлянето на тежко оборудване от западната част на Европа на изток, изтъква американският командващ. Освен това той е отчаян от грижите, които му създава комуникационната техника на Алианса: „Нито радиостанциите, нито имейлите са сигурни. Ужасен съм, че това, което пиша на моя Blackberry може да го прочете някой в Русия“.

Вчера американският посланик Пол Джоунс заяви, че САЩ ще изпратят моторизирана бригада с численост около 5000 войници, за да подпомогнат укрепването на източния фланг на НАТО.

Посланик Джоунс информира, че моторизираната бригада ще пристигне в района през януари догодина и ще се разположи на терен през февруари 2017 година.
САЩ ще са една от държавите, която ще отговаря за батальона в Полша

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военните министри на страните членки на алианса са се договорили на срещата си в Брюксел по един батальон на пакта да бъде разположен в Латвия, Литва, Естония и Полша. Съставът им ще се попълва на ротационен принцип.

Само ден преди това Йенс Столтенберг заяви в интервю за норвежкия вестник „Дагбладет“:

Това заяви пред вестник норвежкия всекидневник „Дагбладет“ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Ние не виждаме непосредствена заплаха за нито една от страните в Алианса. Важно е да не се драматизира ситуацията и да не се нагнетява напрежение. Трябва внимателно да се подхожда към избора на думи, за да се избегне изостряне на отношенията“.

Столтенберг отбеляза, че укрепването на отбранителната способност и увеличението на военния потенциал на НАТО не противоречи на диалога с Русия.

„Противоречие между силната отбрана на НАТО и диалога с Русия няма. Това се прави не с цел да се провокира конфликт, а да се избегне такъв. Нашата цел е да се създаде възможност за диалог, а не конфронтация с Русия“, подчерта той..

На фона на тези противоречиви изказвания постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви, че в алианса изкуствено се повдига въпросът за някаква вероятност от руско нападение срещу балтийските републики.

„Въпросът ми е много прост: кога НАТО ще спре да подклажда това лунатично бълнуване, че Русия напада балтийските държави, Полша и т. н? Разбирате, че реална заплаха не съществува.”, подчерта Грушко.

Тема онлайн

http://temaonline.bg/

More in СВЯТ

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024