Политика

Не НАТО, а Русия трупа войски в Черно море! Турция спазва споразумението, не пуска мигранти!

Не НАТО, а Русия трупа войски в Черно море! Турция спазва споразумението, не пуска мигранти!

митич20160610.oxwwzcstxk

„След анексирането на Крим се стигна до сериозни дисбаланси в региона на Черно море. Има струпване на въоръжени сили от страна на Русия. Това води до необходимостта НАТО да демонстрира готовността си да защитава всеки свой съюзник и да балансира присъствието.“

Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в сутрешния блок на БНТ.

„Предното присъствие“ винаги е било под формата на учения. В акваторията на Черно море действа конвенцията от Монтрьо, която ограничава присъствието на военни кораби на нечерноморски държави в рамките на 21 дена. Това означава, че регионалните формати са силно ограничени. България не е поемала никакъв ангажимент за участие, разговорите ще продължат, инициативата е елемент от този разговор, който излишно се натовари с емоции. Излишно е да се свръхдраматизира. Никой няма намерение да напада когото и да било“, подчерта Митов.

Очвидно за Митов приближаването до границите на Русия и концентрацията на военна сила и техника на САЩ и алианса представлява „миротворчество“, а Русия трябва да стои със скръстени ръце и да наблюдава без да предприема нищо в своя защита.

Външният министър се спря подробно и на отношенията между Европейския съюз и Турция.

Според Даниел Митов въпросът за реадмисията трябва да се разисква на ниво ЕС – Турция.

„Турската страни ни казва, че е ратифицирала споразумението, но предстои страната да приеме как ще се прилага самото споразумение. Това е правен казус, който трябва да се реши на ниво ЕС – Турция. България настоява Турция да спазва споразумението за реадмисия и е необходимо време, в което Анкара да докаже, че то е приложимо и работи ефективно“, каза външният министър.

Той изрази надежда скоро да започне истинското приложение на споразумението. Сподели, че ситуацията по границата е спокойна и миграционният натиск не е увеличен.

„Европа ясно казва каква е ситуацията, какво може и какво не може да изпълни. Турция има капацитета да се справя със засиления преди време миграционен натиск. Това е добра рамка за да може да продължим с изработването на механизми за по-добър контрол на миграционните потоци. Необходимо е и унищожаване на мрежата за нелегален трафик на мигранти“, заяви Митов.

Даниел Митов коментира и темата за предстоящия утре референдум във Великобритания за членството в Европейския съюз.

„Трудно е да си представим общността без Великобритания“, каза той.

„Всички държим да видим положителен резултат от референдума. Оптимист съм за изхода и вярвам, че Великобритания ще остане пълноправен член. Това е и допълнителна доза адреналин за единството на Европейския съюз. Нужно е обаче да се свърши доста работа за завършването на единния европейски пазар, по други системи, които бяха договорени с Великобритания предварително, но те са в полза на ЕС“, продължи по темата Даниел Митов.

По повод на търговското споразумението между ЕС и Канада, министър Митов подчерта: „Работим отлично с канадските си колеги, но с ратифицирането на търговското споразумение с Канада, българските и румънските граждани няма как да не бъдат третирани наравно с всички останали европейци. Докато България и Румъния не получат визова либерализация за своите граждани, няма как да продължим по пътя на ратификацията на споразумението между ЕС и Канада. В скоро време очаквам движение по въпроса, следващият месец у нас идва техническа мисия от Канада, която ще се занимава с детайлите около либерализацията на визовия режим“.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Daniel-Mitov-/104137/2/0

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024