Анализи

Ноам Чомски: Обама изостря напрежението по руските граници!

Ноам Чомски: Обама изостря напрежението по руските граници!

655-402-vojnici

В скорошно интервю лингвистът Ноам Чомски предупреждава, че засиленото военно присъствие в Източна Европа по заповед на американския президент Барак Обама заплашва да дестабилизира региона.

„Той по-лесно се решава да прати войски на място от предшествениците и съветниците си и бързо изостря положението със специални операции и глобалната си кампания за убийства с дронове, която е морална катастрофа, а може би дори е и незаконна“, заяви Чомски относно външната политика на Обама по време на интервю за уебсайта Truthout.

„На другите фронтове нещата са смесени“, добави той. „Обама продължава да настоява за свободна от ядрени оръжия зона в Близкия изток (технически това е свободна зона от оръжия за масово поразяване), като очевидно е мотивиран от необходимостта да защити израелските ядрени оръжия.“

„По този начин той застрашава Договора за неразпространение на ядрени оръжия, най-важният договор за разоръжаване, който е обусловен от създаването на такава зона.“

Но най-големият проблем може би са действията на Вашингтон в Източна Европа. „Той изостря по опасен начин напрежението по границата с Русия, като разширява досегашните политики“, твърди Чомски.

САЩ са начело на прогресивното натрупване на сили на НАТО в Полша и Прибалтийските държави, което се оправдава с „руската агресия“. Предстоящите военни учения бяха разкритикувани от руския заместник-външен министър Алексей Мешков.

„Убедени сме, че тези учения ще имат сериозен дестабилизиращ ефект“, заяви Мешков пред репортери в четвъртък. „Тяхната основна цел е да се продължи ескалацията на напрежението по руските граници“.

Американският лингвист и философ Ноам Чомски / russia-insider.com

Политиката на Обама по отношение на ядреното оръжие също е притеснителна според Чомски. „Неговата програма за трилиони долари по модернизиране на ядреното оръжие е точно обратното на това, което трябва да се направи“, каза той.

Договорите забраняват на САЩ да разширява ядрения си арсенал, но модернизацията включва подобряване на насочващите системи, както и регулируема продукция, която поне на теория може да улесни употребата на оръжията.

„Тези и други ходове означават едно смесено положение, като се започне от престъпни и се стигне до по-умерени подобрения“, заяви още Чомски.

Новият президент ще встъпи в длъжност след изборите през ноември, но философът-политически активист не таи големи надежди, че нещата ще се променят.

„Разбира се, капитализмът, доминиран от финансовия пазар, отбеляза огромен скок по време на неолибералния период, и общите политики, до голяма степен глобални по своя характер, са предназначени да засилят частната и корпоративната власт“, обясни той. „Това задейства един порочен кръг – концентрацията на богатство води до концентрация на политическа власт, която на свой ред създава законодателство и административни практики, засилващи още повече този процес“.

Спутник, FBR.bg

http://www.fbr.bg/read.php?n=59608

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023