ОБЩЕСТВО

Политици ухажват „София прайд“! Плевнелиев отказал участие поради „неотложни ангажименти“!

Политици ухажват „София прайд“! Плевнелиев отказал участие поради „неотложни ангажименти“!

1466265195-payimage2php

Деветото поредно шествие за равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (ЛГБТ) – „София прайд“ премина по улиците на София. И тази година „София прайд“ имаше съпътстваща филмова програма в кино „Одеон“ и Френски културен институт. Тази година бяха взети специални мерки за сигурност с оглед недопускане на инциденти по време на шествието. Участниците в прайда бяха пазени от служители на полицията. Независимо от заканите, отправени от противниците на прайда, до инциденти така и не се стигна.

Днешното шествие мина под мотото „Роднини, приятели, съюзници“, то тръгна от Паметника на съветската армия.

„София прайд“ се провежда за девета поредна година и фокусира вниманието върху семейството и приятелите. Те осигуряват на хората с различна сексуална ориентация грижовна, приобщаваща и подкрепяща среда. Издигайки девиза „Родители, приятели и съюзници“, тазгодишният прайд подкрепя и толерантността между различните поколения и различни общности.

Паралелно с прайда мина и шествието на тези, които не го одобряват. Някои от демонстрантите на контрашествието бяха донесли национално знаме. Вижда се знаме на Европейския съюз, което видимо е избеляло. Върху него има надпис: „Еврогейски съюз“.

Организаторите съобщават и, че тази година „София Прайд“ е събрал рекордна подкрепа преди провеждането си.

Двама български евродепутати, трима членове на Столичния общински съвет, 17 дипломатически мисииу УНИЦЕФ – България и 11 неправителствени организации са сред изпратилите писма с изразена подкрепа.

От администрацията на президента Росен Плевнелиев бе получен отговор на покана за присъствие на прайда. Съгласно писмото, президентът няма да може да присъства поради предварително поети ангажименти. В текста се подчертава, че въпреки развитото законодателство в съвременните общества продължават проявите на дискриминация и нетолерантност, в това число към нехетеросексуалните хора. В писмото се признава нуждата от продължаване на усилията за ефективно упражняване на правата на човека и за изграждане на сигурна и приобщаваща среда за пълноценно участие на всички хора в обществото, независимо от техните различия.

Ева Паунова (ГЕРБ/Европейска народна партия) и Илхан Кючюк (ДПС/Алианс на либералите и демократите за Европа) са българските членове на Европейския парламент, които са изпратили свои писма до организационния комитет на София Прайд 2016.

В писмото си Паунова приветства активното отстояване на гражданските права и позиции на участниците в прайда и подчертава, че членовете на Европейския парламент защитават свободата на изразяване и обсъждат предизвикателствата пред ЛГБТИ общността. Фокусът на посланието на Кючюк пък е върху масовия разстрел в Орландо, щата Флорида, САЩ, във връзка с който евродепутатът отправя призив да се изправим заедно срещу насилието и омразата.

Тази година още повече общински съветници са подкрепили „София Прайд“. След като през 2014 г. Марта Георгиева (Реформаторски блок – София) стана първата в историята българска общинска съветничка, подкрепила прайд, тази година тя, заедно с колегите си Иво Божков (Реформаторски блок – София) и зам.-председателя на Столичен общински съвет Иван Велков (Зелените) изпратиха окуражаващо послание до организаторите, в което заявяват, че „всяка битка за граждански права няма как да се води скрито, от къщи, полугласно, под юргана, всяка битка за равноправие е политическо действие, което, за да бъде ефективно, трябва да е и публично“. Тримата общински съветници заявяват „принципната си и категорична подкрепа за равните права на всички български граждани“.

И тази година София Прайд получи широка подкрепа от чуждестранни дипломатически мисии. Седемнайсет са посолствата, които са подписали писмо за подкрепа до организаторите на шествието.

Това са посолствата на Австрия, Белгия, Бразилия, Германия, Дания, Израел, Ирландия, Испания, Италия, Нидерландия, Норвегия, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция. В писмото си посланиците пишат, че парадът изпраща важно послание към хиляди гейове и лесбийки в цялата страна: че не са сами.

„Семейството и приятелите осигуряват на ЛГБТИ хората грижовна, приобщаваща и подкрепяща среда. Техните връзки могат да изградят основата за осъзнаване на предизвикателствата, пред които е изправена ЛГБТИ общността, и за борба с предразсъдъците. Издигайки девиза „Родители, приятели и съюзници“, тазгодишният Прайд подкрепя толерантността между различните поколения и различните общности“, пише още в писмото.

Блиц, Vesti.bg

http://www.blitz.bg/news/article/421190

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sofiia-prajd-s-rekordna-podkrepa-i-sigurnost-v-sofiia-6055201

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024