Политика

Първанов съветва Борисов да поиска спешна среща с Путин!

Първанов съветва Борисов да поиска спешна среща с Путин!

първанов1033.jpg.pagespeed.ce.KcMMX5Sb9w

Съветвам премиера Бойко Борисов да поиска среща с руския президент Владимир Путин. Това каза председателят на АБВ Георги Първанов на пресконференция в парламента.

„Категорично, мисля, че много отдавна трябваше да има на първо време телефонен разговор, защо не и среща, при все че се натрупаха много тежки и неприятни моменти в отношенията между двете страни, но рано или късно ние трябва да започнем да ги изчистваме“, заяви той и посочи, че ако не с премиера, трябва да се намери друг механизъм, с който да се предприемат мерки за възстановяване на доверието.
На въпрос дали си струва да се включим в общ натовски проект, за да избегнем опасността от бежанска вълна, той отговори, че има много начини да се спрат бежанците.

„Винаги съм твърдял, че европейска политика на сигурност и архитектура, не може да има без или още по-лошо, срещу Русия. Ако ще спираме бежанците, ако ще се противопоставяме на тероризма и на всякакви нови предизвикателства – как това ще стане без Русия?“, коментира Първанов.

По думите му това е по-скоро провокиране на напрежение и поддържа ролята на България на ястреб по отношение на Изтока и на Русия.

„Второ, това цели да легитимира експанзията на Турция в Черно море и по отношение на Руската страна“, добави той. По думите му, ако ГЕРБ и управляващото мнозинство искрено са против действия, които насаждат напрежение по отношение на Русия и ако искат да се разграничат от това дрънкане на оръжия, което по думите му се вижда от Турция до Румъния, нищо по-естествено няма от това да бъде приета парламентарна декларация, с което да се затвори въпросът. Според него, ако има такава декларация, българската позиция е ясна.

По този повод Първанов предложи да бъде поканен в парламента българският президент – да се осъществи дебат, който да формулира ясно мандата на президента за участие на срещата на най-високо равнище на НАТО през юли.

„Не смея да мисля какво би се произвело като новини от българската страна, ако няма такъв мандат“, заяви Първанов. По думите му, последните изявления на държавният глава от Страсбург са провокативни и неотговарящи на националния интерес на България. По отношение на отправената покана към президента, Първанов заяви, че това се е случвало и друг път.

„Пълна координация на институциите, когато трябва представим българската позиция на най-високо равнище“, коментира Георги Първанов.

Той изрази изненада от „необяснимия възторг на управляващите, които се радват на малките щети в техните представи, които понасяме в резултат на решението на арбитража за АЕЦ „Белене“.

Първанов посочи, че за АБВ решението на арбитража не е изненада. Лидерът на АБВ обърна внимание, че 6 поредни правителства от Тройната коалиция, през двете правителства на Бойко Борисов и служебните кабинети носят отговорността да се стигне до тук. Първанов посочи, че вижда „големия шлем“ с обратен знак.

Макар и с голямо закъснение, трябва да възобновим строителството на „Белене“, добави Първанов.

Според него с газовия хъб и и нерконекторите се прави имитация на действия за газова независимост.

„Интерконекторът може да служи за преодоляване на кризи, дай Боже да не възникват, както беше през 2009 г.“, заяви Първанов. „Не искам да подхващам темата за цялата тази имитация с така наречения Газов хъб „Балкан“. Ние ще строим интерконтектор, един – втори и смятаме, че това ще ни създаде условия за газов хъб“, коментира Първанов.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Parvanov-savetva-premiera-Borisov-da-poiska-sreshta-s-Vladimir-Putin-/103832/2/48

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024