Политика

Роско пак клъцна Русия: Бъдещето не идва по тръби за газ и нефт, а чрез иновации! Нетът изригна!

Роско пак клъцна Русия: Бъдещето не идва по тръби за газ и нефт, а чрез иновации! Нетът изригна!

640x

Налагаме нови европейски критерии, налагаме нови хоризонти пред българското образование, заяви Росен Плевнелиев на събора на учителите, организиран в пащна церемония от Кунева в зала „Армеец“ в столицата.  Той коментира, че подкрепя дуалното образование. Трябвало да се поеме отговорност за реформата, която трябвало да е в центъра на общественото внимание.

Искаме заедно да изковем бъдещето си, изтъкна Плевнелиев. По думите му бъдещето не идвало по тръби за газ и нефт, а чрез иновации.  Нека се грижим за българските училища, настоя държавната ни глава без да учотчяна колко училища бяха закрити в последните години. Училищата трябвало да са достъпни и любими за децата. Поклон пред вашата мисия, заяви още Росен Плевнелиев.

Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет, изрецитира клишетата си Плевнелиев. Трябвало да се гледа на сектора като инвестиция и да се влагат средства в образованието. Реформата нямало да се случи без преподавателите. Държавната ни глава е доволен, че реформата е стартирала.

Безспорно е, вярно е това, но за България това бъдеще изглежда прекалено далечно, а трябва да се мисли и за настоящето. Когато цвета на нацията ти, а и голяма част от населението, се изнесат в чужбина забрави за каквото и да е бъдеще. Лично г-н президентът да обяви точно той с какво е допринесъл за иновациите. На приказки всички са много силни. Дела трябват на България, не кръчмарски пожелания и заричания.

За един министър на образованието било важно да чуе учителите, според Меглена Кунева. Тя коментира отдадеността, страстта, отговорността и търпението на учителската професия.

Снимка 240038

Учителите са гръбнакът на реформата, убедена е тя. Общността трябвало да намери решението на проблемите в образователния сектор. Държавата и МОН трябвало да отделят внимание на учителите. Именно учителите държали ключа за бъдещето на страната ни.

Кунева е притеснена от демографската криза. Трябвало да се закрият училищата, където имало само по две деца на випуск. Това трябвало да става без сътресения и плавно. Образователният министър акцентира и на важността на приобщаващото образование. Меглена Кунева се обяви за подновяване на учителския състав. Опитните пък щели да бъдат ментори на младите преподаватели.

Вие създавате граждани, обърна се тя към преподавателите.

Чувам ви, разбрах ви, увери Меглена Кунева. Тя защити делегираните бюджети. Трябвало да се върне общественото внимание към дисциплината в клас. Не вярваме в реформите без пари, каза още просветният министър. Няма да бягаме от темата за заплатите винаги, категорична е тя. МОН щяло системно да подобрява социалния статус на учителите.

Меглена Кунева е доволна от коментара на финансовия министър, че приоритет за следващата година ще е образованието. Ведомството щяло да се бори средната учителска заплата да е над средната за страната.

Снимка 240037

Кунева даде заявка за 10% ръст на учителските заплати от 1.01.2017.  От догодина обезщетението при пенсионирането на учителите ще е десет заплати и половина.

Да се рестартира образователната система, поиска още министър Кунева.  Важно е да запалим искрата, настоя тя.  Всяка промяна носи малко страх, успокои Кунева гилдията, визирайки промените в новия образователен закон.  Държавата се прави с хора, коментира още тя. Не сте сами, имате съмишленици, за образованието пари ще има, подчерта Меглена Кунева.

Вие сте гръбнакът на националната ни сигурност, увери тя учителите.  Вие променяте бъдещето, заяви още Меглена Кунева.

В същото време родители организираха флаш моб пред Арена Армеец. Те представиха с плакати своята визия за реформата. Тя била лесна, според тях. По мнението им, който учи, той трябва да избира учебното съдържание.

ОТ ФОРУМА:

Също така бъдещето не идва с тъповати изказвания и предизвикване на конфликти а с действия и добра политика, за което Чехъла си няма на идея. Изключително вреден президент, и кво се засили да плещи глупости в края на мандата си все едно иска да навакса.

Тръбите с газ и жиците с ток са кръвоносната система на държавата. Не е нужно да си пророк, за да предвидиш глумите на плявата. А грешките за тези пет години не са една и две-да плюнеш и забравиш как ненаказан между капките да минеш, ще позволим да се снишаваш и надяваш? С твоите отвъдморски опекуни и Южния и Белене загробихте- сега с “ иновации“ ни баламосваш – я по-добре се скрий обратно в утробата!

News.bg

https://news.bg/bulgaria/zala-arena-armeets-sabra-obrazovatelnata-obshtnost.html

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024