Личности

Спонсорът на невижданата еврокриза: Разпадането на ЕС е практически необратимо!

Спонсорът на невижданата еврокриза: Разпадането на ЕС е практически необратимо!

George Soros, Chairman of the Open Society Institute, smiles at a forum sponsored by the New America Foundation in Washington September 13, 2006. Soros discussed "the age of fallibility, the consequences of the war on terror".    REUTERS/Jason Reed  (UNITED STATES)

Разпадането на Европейския съюз е практически необратимо, след излизането на Великобритания от него. Така смята известният американски финансист, инвеститор и милиардер Джордж Сорос, предаде РИА Новости.
„Сега катастрофалният сценарий, от който се страхуват мнозина, се материализира, правейки разпадането на ЕС практически необратимо“, написа смятаният за спекулант от световен мащаб Сорос в свой коментар, публикуван на сайта на Project Syndicate, цитиран от Фокус.
Финансистът коментира и възможните последствия от отделянето на Великобритания от ЕС.

„Напускайки ЕС, Великобритания в крайна сметка може да стане по-процъфтяваща, отколкото други държави, а може и да не стане, но нейната икономика и жители ще претърпят загуби в средна или краткосрочна перспектива“, допълва той.

Милиардерът, който прогнозира, че „брекзит” ще доведе до „черен петък” и криза на финансовите пазари, изглежда спечели доста от „изненадващото” решение за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Джордж Сорос е широко известен като човека, който „счупи” Банката на Англия през 1992 г., когато той заложи срещу паунда и накара Великобритания да излезе от единния европейски валутен механизъм. Тогава това му донесе печалба от 1,5 млрд. паунда, пише „Индипендънт” (The Independent).

Сега сценарият до голяма степен се повтаря. През 1992 г. Сорос и група инвеститори умело използваха медиите на Острова, за да притиснат британското правителство, правейки по-лесно за него решението да излезе от европейския валутен механизъм и да девалвира паунда.

Междувременно спекулантите отвориха къси позиции (залози за поевтиняване) за над 10 млрд. срещу британската валута.

Не е ясна точната сума, която милиардерът спечели от вота за „брекзит”, но от публични данни, които фондът му Soros Fund Management е задължен да предоставя според регулациите в САЩ, той е удвоил залозите си за излизане на Великобритания от ЕС по-рано тази година, отваряйки къси позиции върху паунда, облигации и акции.

vesti.bg

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/soros-pak-specheli-na-gyrba-na-velikobritaniia-6055496

 

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023