Коментари

Стиска ли му на Брюксел да ореже собствените си привилегии? Това би било реформа!

Стиска ли му на Брюксел да ореже собствените си привилегии? Това би било реформа!

20140428.fbyblnlqpe

Чета интервю с вицето Томислав Дончев в днешния „Труд“, от което става ясно, че положението в любимия ЕС ще се влошава и финансово, заради злополучния Брекзит. Та пророкуванията на Дончев са в посока на това, че надвисва опасността да вдигнат вноските на отделните държави, както и да орежат еврофондовете, за да можел ЕС да поеме на плещите си дела на Великобритания. Става дума за 11% от бюджета на съюза. 

Забележително! Това ли е „реформата“, с която Брюксел и бюрократите ще спасяват кожите си?! Вместо да подходят по своята класическа неолиберална схема „остерити“, с която години наред мачкаха и мачкат по-бедните държави!

Или отново двойните стандарти, двуличието и демагогията им ще вземат връх?

Интересно ми как ще подходят и либералстващите привърженици на затягането на колана у нас, които с кравешки възторг пригласяха на всеки размахан пръст от страна на Брюксел и Берлин за спазване на бюджетната дисциплина от непокорна Гърция например? Дали биха призовали днес техните любимци от „елита на ЕС“ да приложат същата схема и метод?  

Сега е моментът Брюксел и евролидерите да покажат, че наистина имат „воля за реформи“ – като орежат привилегиите и екстрите на собствената си самозабравила се, бюрократична машина.  Разгулът и прахосничеството й са пословично известни – струва ли си да ги припомняме. 

Само преди дни в. „Вашингтон пост“ изреди 7 причини, заради които европейците ненавиждат ЕС. Ето някои от тях:

 Докато отделни страни от Евросъюза са принудени да прилагат мерки за строги икономии, в това число орязване на заплатите на държавните служители, мнозинството служители в апарата на Европейския съюз получават щедри възнаграждения, облагани с минимални данъци.

 Второ – скъпите пътувания. Европейският парламент е задължен всеки месец да се събира в пълен състав в Страсбург, макар основната част от дейността на ЕС да се регулира от Брюксел. За това по една седмица в месеца целият апарат – законодатели, помощен персонал, лобисти, журналисти и всички останали – общо 10 000 души – в продължение на 5 часа пътуват за Страсбург. Разходите за квартири в Страсбург и Брюксел се оценяват на 200 милиона долара на година.
По-нататък: големият брой скъпо струващи преводачи. Може по различен начин да се възприема стремежът на ЕС да превежда практически всичко на своите 24 официални езика – като свидетелство за международния триумф или като разточително използване на ресурсите. В Европейската комисия работят 1750 лингвисти, 600 постоянни преводачи и 3000 преводачи на хонорар.
 А какво да кажем за излишната бюрокрация. На всяка държава от ЕС се полага да назначи еврокомисар, чиято основна задача е да ръководи определена сфера от дейността – по аналогия на министрите. И тъй като ЕС се разширява, Брюксел трябва да създава нови ведомства, за да отговаря броя им на броя на комисарите.
И още примери могат да бъдат приведени като потенциални буфери, откъдето биха могли да бъдат съкратени доста разходи.
Стиска ли им например на евродепутатите да намалят собствените си привилегии, екстри и колосални възнаграждения? Защото диспропорциите са фрапантни, а те, няма какво да се лъжем, също наклониха везните в полза на решението, взето на Острова.
Високотиражният виенски в. Kronenzeitung от 5-и април 2013 г. посочва, че един български евродепутат печели с 2 051% (две хиляди петдесет и един процента) повече отколкото средния български гражданин и два пъти повече от българския президент. С използване на всички квоти, разходи и пр. един евродепутат може да си докара около 214 000 евро годишно, или по 17 800 евро на месец. Или както Wiener Kronen обобщава: „108 години трябва да работи обикновеният човек, за да изравни приходите си с това, което един евродепутат получава за 5 години.»
Коментарът, както се казва, е излишен!
Лесно е да живееш в охолство, откъснат от реалността, но понякога тя те удря директно в челото, както направи Великобритания и те приземява. А да вдигаш „данъци“, в случая вноски и да товариш отново отделните държави и техните граждани, като в същото време тръбиш колко важно е да стягат колана, не е най-почтения начин да убуждаваш колко си велик. Обратното – дай личен пример за сметка на собствените си интереси, колкото и болезнено да е то – ето това би било реформа в истинския смисъл на думата!
И тъй като не очаквам от нашите послушковци и дума да обелят за подобна политика и да надигнат глас, все се надявам, че ще се намерят достойни политици от цяла Европа, които биха го сторили.
ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ 

More in Коментари

залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024