Политика

Тафров, цитиран от чужди дипломати: „Правим всичко възможно, за да дискредитираме Бокова“!

Тафров, цитиран от чужди дипломати: „Правим всичко възможно, за да дискредитираме Бокова“!

tafrov-se-vihri-vyv-feijsbuk-napuk-na-vigenin-163409.jpg

Чужди посланици в ООН били силно озадачени от своя български колега Стефан Тафров – представител на България в световната организация, който преди седмица заявил пред служители на Секретариата на ООН и дипломати, че “правим всичко възможно, за да дискредитираме Бокова и да вкараме в играта Кристалина Георгиева“, пише „24 часа“.

Поради тази подмолна кампания против кандидатурата на Ирина Бокова за поста генерален секретар, посланикът ни към ООН в Ню Йорк Стефан Тафров ще бъде сменен в края на месец юни. Официалната причина ще е изтичане на мандата на дипломата в края на март.

Тези твърдения според Тафров не отговаряли на истината.

Чуждите посланици обаче информирали засега неофициално за странните действия на Тафров своите държави, които подкрепят Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Все още нямало официални реакции, тъй като не е ясно дали постоянният представител на България в ООН е получил подобни инструкции от своето Външно министерство, или проявява необичайна за световната организация самоинициатива. След изслушването в Общото събрание на ООН на кандидатите, Тафров пред няколко европейски посланици заявил, че “българският кандидат не е на висотата…”

Още преди официалнота номиниране на Бокова за ООН беше известно, че между двамата има сериозно напрежение и това би провокирало проблеми за България. Пред свои колеги посланици в Ню Йорк Тафров обявява, че ако тя бъде подкрепена от София, ще си даде оставката.

Не го прави и публично подкрепя най-големия противник на Бокова за важния пост – Хелън Кларк. Тафров прави дори срещи с бившия премиер на Нова Зеландия.

Според достоверни източници във Външно министерство самата Бокова при една от срещите си в София е помолила деликатно да получи реална дипломатическа подкрепа в ООН.

Имало обещания, че след разговор Тафров е поел ангажимент да работи за българската кампания. И това е невярно, твърди посланикът.

Неофициално във външно министерство се знае, че Тафров има желание и възможности да заеме пост в УНИЦЕФ и затова вероятно в България той бе поканил администратора на тази важна организация към ООН – Антъни Лейк.

24 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5567628

 

More in Политика

geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024