Анализи

Шведският Expressen: Да се победи Путин е мисия невъзможна!

Шведският Expressen: Да се победи Путин е мисия невъзможна!

путин-образ225783275

 

Съмненията за фалшификации на последните парламентарни избори в Русия през 2011 г. предизвикаха най-масовите улични протести за периода на управлението на Путин. През септември предстоят нови избори, но от оптимизма, породил протестната вълна на либералната опозиция, не е останало почти нищо, пише шведският Expressen в анализ за вътрешнополитическата ситуация в Русия преди предстоящия парламентарен вот, цитиран от Иносми.ру.

„Прозападната опозиция в Русия е разединена и не е в състояние да се яви на изборите в единен фронт. Разпадна се и сътрудничеството между „Партията на прогреса“ на известния активист и борец против корупцията Алексей Навални и „Парнас“ на убития преди година Борис Немцов“, отбелязва изданието.

Мнозина в Русия се питат има ли смисъл да участват в избори с предизвестен край. Ниската подкрепа за двете опозиционни партии едва ли е заплаха за „Единна Русия“ на Путин. Според сондажите двете партии събират едва по няколко процента от гласовете, които даже не се сумират.

Expressen  цитира шефа на предизборния щаб на Навални, Леонид Волков, който не крие скептицизма си: „Лично аз не съм сигурен, че трябва да участваме. Но нашите избиратели ни натискат и ние сме длъжни да се съобразим с тях“.

Навални е може би най-известният противник на Кремъл. Често е представян като ключова фигура на опозиционното движение. При това не крие националистическите си позиции и сам се определя като „демократичен националист“, пише изданието. И припомня, че като кандидат за кмет на Москва през 2013 г. Навални остана на второ място с 27% от гласовете по официални данни. По мнението на Волков този резултат кара привържениците му да се надяват на „ново чудо“.

„За решението ни да не бойкотираме изборите има още едно обяснение. Въпреки, че в ръцете на Путин вече е съсредоточена цялата власт и всички средства, все още им се налага да правят избори, за да съхранят представата за открита демокрация“, пояснява Волков.

„От математическа гледна точка ние винаги имаме интерес от участие в избори. Нямаме какво да губим, само можем да спечелим“, добавя той.

Повечето минувачи по московските улици отказват да коментират дейността на Навални и неговата партия. А тези, които все пак се съгласяват да говорят, не изглежда да изпитват особени симпатии към него, споделя репортерът на изданието. И цитира 51-годишната учителка Людмила, която казва, че за нея Навални и партията му са откровени популисти.

Expressen представя и основните лица на руската опозиция:

Алексей Навални – опозиционен активист, блогър, борец срещу корупцията, адвокат. В много страни е известен като основният враг на Путин. На изборите за кмет на Москва постига добър резултата, на сега няма право да се кандидатира заради влязла в сила присъда, която той определя като политическа.

Емилия Слабунова – лидер на либералната прозападна партия „Яблоко“, кояато по собственото й определение, се обявява за „социално-пазарна икономика“. Партията защитава открито правата на ЛГБТ-малцинствата, което е необичайно за Русия. Слабунова оглави партията преди година.

Надежда Толоконникова е представена Expessen като „художник и политически активист“. Тя получи международна слава като участничка в пънк-групата Pussy Riot, която през 2012 г. изпя рок-песен против Путин в храма „Христос Спасител“. За което бе осъдена на лишаване от свобода.

Сергей Удалцов – леворадикален политик, един от лидерите на протестното движение срещу Путин, започнало през 2011 г. и продължила около две години. През 2013 г. бе арестуван и осъден за участие в неразрешени протести.

Руски дневник

http://bg.rbth.com/news/2016/06/01/expressen-da-se-pobedi-putin-e-misiya-nevzmozhna_599133

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023