Европа

„Шпигел“: Заплашват германски депутати ако гласуват за признаване на геноцида над арменците!

„Шпигел“: Заплашват германски депутати ако гласуват за признаване на геноцида над арменците!

photo_verybig_19650
Депутати от германския парламент (Бундестага) са получавали заплахи заради проект за резолюция, признаваща геноцида над арменците в Османската империя.

Информацията на германското списание „Шпигел“ е цитирана снощи от ТАСС и БТА.

Редица депутати са получавали през последните дни по електронната поща и обидни послания заради плановете да бъде приета резолюция, определяща като геноцид масовите убийства на арменците в Османската империя през 1915 г.

Всяка от парламентарните групи призна, че нейни депутати, особено такива с турски корени, са получавали (електронни) писма с обиди“, отбелязва „Шпигел“.

Авторът на проекта на резолюцията и съпредседател на групата на Зелените Джем Йоздемир съобщи, че по имейла, както и в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, неизвестни са го нарекли „предател“, „арменски терорист“ и дори „нацист“.

Документът е озаглавен „Възпоменание на геноцида над арменците и другите християнски малцинства в Османската империя преди 101 години“. Бундестагът планира да обсъди проекта на 2 юни. Думата „геноцид“ се среща в него четири пъти.

За първи път в Бундестага цари такова единодушие: ХДС/ХСС, Зелените и ГСДП искат да излязат с обща резолюция за престъпленията над арменците, извършени от Османската империя през 1915 година, и да ги окачествят като геноцид, отбелязва Дойче веле.

Някои журналисти, които при отразяването на темата са използвали понятието „геноцид“, са получили заплахи със следното съдържание: „Трябва да те премахнат“, „Ще умреш като Хрант Динк“ (журналистът, убит от турски националист през 2007 г. в Истанбул).

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил по телефона на канцлера Ангела Меркел и е изразил загриженост по повод очакваното гласуване в Бундестага. Той е предупредил, че евентуално приемане на резолюцията би навредило на двустранните отношения.

„Очакваме здрав разум от Германия по отношение на резолюцията“, казал Ердоган на Меркел.

Новият турски премиер Бинали Йълдъръм също е телефонирал на Меркел по повод на проекта за резолюция.

Официална позиция на Анкара е да отрича геноцида преди 101 години, в който жертви са над 1,5 милиона арменци.

Dir.bg

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024