Политика

EС се грижи за Бойко, той за българите! Нова глоба от 300 млн. евро заплашва България!

EС се грижи за Бойко, той за българите! Нова глоба от 300 млн. евро заплашва България!

bba

Послушкото Борисов пак се заоправдава като ученичка – дали щели да му позволят   България е под икономическо робство – просто господарите не дават България да се развива! Това вече и малките деца разбраха.

Европейската комисия планира да започне процедура за нарушаването на присъединителния договор (инфриджмънт) срещу България, заради монопола на държавното дружество „Булгартрансгаз” върху газопреносната мрежа в страната. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на Съвета на Европа в Брюксел днес.

По думите му става въпрос за „процедура, която искат да ни наложат за собствеността на тръбите и компресорните станции, ние не можем да допуснем това”.

Борисов посочи, че България е заплашена от глоба до 300 млн. евро, ако не реши проблема с монопола на „Булгартрансгаз”.

„Томислав Дончев беше на още една среща с екипа на Юнкер да му обясни, че това би бил тежък политически удар върху България и е недопустимо за нас, с каквито и пари да ни санкционират”, каза премиерът.

„Когато дойде комисарят Маргарет Вестагер и каже: „трябва да продадете „Булгартрансгаз”, за нас това е тежък политически удар, защото представете си, излизаме утре и заявяваме: „продаваме тръбите и компресорите на България”, коментира Борисов.

„А иначе следва процедура от до 300 млн. евро, ако не го направим”, посочи той.

„Отношението между Русия и Турция са такива, че никога не можеш да знаеш в каква посока ще тръгнат”, каза още Борисов.

„Доколкото знам, днес са провели разговор президентите Путин и Ердоган. Тяхна работа е. Виждате, ту става „Южен поток”, ту се отказват от него и въобще политика на крайности между двете държави”, заяви премиерът.

„Ние винаги сме твърдели, че България може да работи по големи енергийни проекти, свързани с Русия, само в комплект или заедно като европейски проект, защото видяхте, че всички останали опити, които се направиха през това време от предишни правителства бяха тежко санкционирани с процедури от Европейската комисия”, подчерта Борисов.

„Затова използвахме днешния и вчерашния ден с екипа на Жан Клод-Юнкер и всичките му специалисти, с вицепремиерът Дончев. Носихме аргументирано и за делото за „Белене” и за ситуацията по „Южен поток” и с хилядите тръби, които са по нашите пристанища – на практика не е подписан досега отказ от „Южен поток” от руска страна, включително и от наша. И като прибавим всичко това аз считам, че те се ангажираха и разбраха какво трябва да направи комисията още” подчерта премиерът.

„Искам ЕК и ЕС да бъдат солидарни с нас след това, което България направи като лоялен член. Дали ще платят парите, ще ни позволят ли да строим или да продадем реактори? Дали ще ни позволят да строим Южен поток като частен проект? Дали Гърция и Турция, бидейки в Турски поток, ще получат същите санкции, каквито България, за да може да не се обиколи Украйна? Това ще им го напишем и писмено, за да може да се спрат спекулациите и опонентите ни да спрат да ни атакуват. Така както сме лоялен член на НАТО, искам и ЕС и Комисията да знаят какви пари трябва да заплати България. Не може това да е само български проблем – когато се спира да е общ, а когато се плаща да е само български“, категоричен е Борисов.

Vesti.bg

http://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-do-300-mln.-evro-globa-zaplashva-bylgariia-6055663

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024