СВЯТ

Reuters: Партията на свободата оспорва президентските избори в Австрия!

Reuters: Партията на свободата оспорва президентските избори в Австрия!

norbert-hofer-647x364

Австрийската извънсистемна Партия на свободата оспорва резултатите от провелите се миналия месец президентски избори, съобщи конституционният съд в „Туитър“. Това може да вкара страната в конституционна криза, коментира на свой ред Reuters.

Пуснатите по пощата бюлетини дадоха преднина на лидера на Зелените Александър ван дер Белен пред Норберт Хофер от Партия на свободата на втория тур на изборите, на които разликата донесла победата, е под 1% или близо 31 000 гласа.

Решението остава в ръцете на Конституционния съд, който трябва да се произнесе дали ще приеме жалбата на Партията на свободата. За целта магистратите трябва да преценят дали е налице нарушаване на закона и ако да, дали то е повлияло на изборните резултати.

Ето и какви подробности за вота в Австрия даде нашата сънародничка – политологът Мирослава Козлекова, цитирана от сайта Big5.bg:  

За да бъдат повторени изборните процедури в секции, където са установени нередности при провеждане на изборите или да бъдат преброени отново бюлетините, получени в тях, е необходимо на съда да бъдат предоставени доказателства, че тези несъответствия биха оказали влияние върху крайния изборен резултат. До сега за неспазване на изискването за преброяване на бюлетините в предвидения от закона час, 09:00 часа на 23 юни, са обвинени шест избирателни секции, пет в провинцията и една във Виена. В тези секции преброяването е започнало вечерта на 22 юни в отсъствието на наблюдатели от АПС. Според МВР на Австрия обаче, броят на така преброените бюлетини нямат съществено значение за крайния изборен резултат…..

Изтеклата предварително в интернет пространстовто информация от своя страна е с доста пикантен и любопитен характер. Твърди се, че част от бюлетините получени по пощата са регистрирани в официалната страница на МВР едва на 23 май. Ден след като предеседателя на изборната комисия обяви в студиото на националната австрийска телевизия броя на получените по пощата бюлетини, се оказа, че броят им е с 67.000 бюлетина повече от обявените . Интерсно е също, че според промяната в Изборния Кодекс, направена на 01.01.2016г., поръчаните  по пощата бюлетини могат да бъдат предавани и лично в избирателните секции, след като са били получени и полълнени в къщи от гласоподавателите. В допълнение, така попълнените бюлетини могат да бъдат предадени във всяка една избирателна секция в Австрия независимо от местоживеенето на гласоподавателя. От това си право са се възползвали именно тези 67.000 неотчетени от Министерството на Върешните работи избиратели. Прави впечатление, че 75% от подадените по този начин и първоначлно неизвестни на министреството бюлетини са регистрирани в последствие в само 4 избирателни секции, две във Виена, една в Грац и една в Инсбрук.

Независимо от резултата на днешната пресконференция и решението на Върховния Съд, който при внасяне на иск за обжалване на изборния резултат трябва да изкаже становище до 01 юли 2016, президентските избори остават отпечатък върху историята на Втората Австрийска Република. Съмненията на гласоподавателите за манипулация на волята им трудно ще се разсеят,избирателната активност на следващите избори е невероятно да достигне нивото на тази от над 72%, вярата в демократичността на избирателната система едва ли ще остане недокосната.

Източници: Фокус, big5.bg

http://big5.bg/

More in СВЯТ

путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024